Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Jan Breydel
Sterchele zet Club op weg naar Europa
Steurbaut Kersten

Club Brugge heeft een grote stap richting Europees voetbal gezet. In de Brugse derby won het met het kleinste verschil van buur Cercle. Met dank aan François Sterchele.

De Brugse aanvaller telde voor de burenstrijd nog maar tien doelpunten, maar dat vond de Luikenaar niet het belangrijkste. De ploeg primeert immers. Tegen Cercle Brugge herleefde de topschutter in Sterchele opnieuw. Met een rake kopbal op een vrije trap van Ivan Leko verschalkte hij Rubin Dantschotter en bezorgde hij Club een belangrijke driepunter.

Het zag er nochtans lang naar uit dat het niet het avondje van de Luikenaar zou worden. In de eerste helft kreeg de nummer 23 van Club Brugge immers drie mooie kansen om blauw-zwart op voorsprong te brengen, maar Sterchele sprong te nonchalant om met de aangeboden mogelijkheden. Een zwak terugspeelballetje op de groen-zwarte doelman en een onbesuisd schot over waren daar de perfecte illustratie van.

Maar Sterchele was niet de enige speler die vloekte omdat het leer niet in doel wou verdwijnen. Ondanks een resem aan kansen aan beide kanten bleef de 0-0 meer dan een uur op het scorebord staan. Zowel Karel Geraerts als Stijn De Smet zagen na de rust hun poging op de paal uiteenspatten. Geraerts met een listig steekballetje langs Dantschotter. De Smet met een schicht vanop twintig meter.

De Cercle-aanvaller was een gesel voor de blauw-zwarte defensie en was halverwege de eerste helft al dicht bij een doelpunt, maar de Rode Duivel stuitte op een attent uitgekomen Stijnen. De nationale doelman bewees nogmaals dat hij beresterk is in één-tegen-één situaties. Dat illustreerde hij in de slotfase een tweede keer met een schitterende parade op een poging van de Zimbabwaan Tarunbwa Obidiah.

De fel geladen Brugse derby kon echter niet zonder doelpunt blijven. En dat viel uiteindelijk aan blauw-zwarte zijde. Dankzij deze overwinning zet Club Brugge buur Cercle op zeven punten en wipt het (even) over aartsrivaal Anderlecht. Na een mindere periode met vier nederlagen in zes wedstrijden lijken de troepen van Jacky Mathijssen klaar om met paars-wit de strijd aan te gaan voor het tweede Champions League-ticket. Of doet een dipje van Standard de Bruggelingen nog op meer hopen? (AN)