vitVitesse
groFC Groningen
0-2
68' Koen Van De Laak (pen)
0-3
73' Marcus Berg (pen)
Datum: 29/08/2008 20:45
Competitie: Nederlandse Eredivisie
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Gelredome
Vitesse op eerste speeldag zwaar onderuit
T. Coremans

Vitesse Arnhem heeft tijdens de openingswedstrijd het eigen publiek niet kunnen imponeren. Het ging zwaar onderuit tegen FC Groningen. De 0-4 einduitslag kwam ondermeer tot stand door twee strafschoppen.

FC Groningen, met onze landgenoot Sepp De Roover in de basis, mocht samen met thuisploeg Vitesse Arnhem het startsein geven voor het nieuwe seizoen in de Nederlandse Eredivisie. De laatste overwinning van de bezoekers in de Gelredome dateerde van begin 2004. Toen wisten de jongens uit het verre noorden de thuisploeg met 1-2 in te blikken.

De openingsfase was veelbelovend, sterk maar vooral bitsig te noemen. Vitesse speelde kort op de man en pakte vroeg in de wedstrijd twee gele kaarten. Net voor het verstrijken van de tiende minuut wist uitgerekend onze gewezen Olympiër Sepp De Roover de bezoekers op voorsprong te brengen. De verwachtingen bij de Arnhemmers voor dit seizoen lagen hoog. Na het vroege tegendoelpunt zakte de vocale steun in de Gelredome tot een dieptepunt.

Vitesse zocht maar vond geen openingen in de sterke organisatie van de tegenstander. FC Groningen-doelman Luciano Da Silva, ex-Germinal Beerschot, werd op geen enkel moment in verlegenheid gebracht. Met jongens als Sankoh en Stenman in de verdediging kon de Braziliaan rekenen op een betrouwbare defensieve lijn. Het merendeel van de toeschouwers bleef tijdens de eerste helft op zijn honger zitten. Ondanks de inzet bleef attractief voetbal uit.

Vitesse wist na de pauze het evenwicht te herstellen. Het Arnhemse balbezit resulteerde in enk
ele goede kansen. Luciano ranselde de grootste mogelijkheid met de vuisten uit doel. Vitesse zocht tevergeefs naar onoplettendheden in de Groningse afweer. Piet Velthuizen hield op zijn beurt de thuisploeg in de wedstrijd door een kopbal uit de linkerhoek te halen.

Vol geloof in de gelijkmaker knutselde de thuisploeg alsmaar doelgerichtere kansen in elkaar. Claudemir en Santi Kolk gingen van op aanzienlijke afstand hun kans maar stuitten op de fortuinlijke Luciano. Na het neerhalen van een doorgebroken speler in de zestien verzocht scheidsrechter Bas Nijhuis Frank van der Struijk om het veld te verlaten. Koen van de Laak trapte de 0-2 tegen de netten. Nog geen vijf minuten later beging Civard Sprockel een nieuwe overtreding in de zestien. Ditmaal plaatste Marcus Berg de strafschop naast Velthuizen: 0-3.

Het Arnhemse schip leek al na de uitsluiting van van der Struijk gezonken. Levchenko zette met zijn eerste treffer van het nog jonge seizoen de zware 0-4 cijfers op het scorebord. FC Groningen sloeg genadeloos toe in de Gelredome.