Stadion: Jan Breydel
Cercle nagelt Standard aan het kruis
Anthony Van der Planken

Cercle Brugge heeft zondagavond Standard met zware 4-1-cijfers verslagen. De landskampioen eindigde de match bovendien met negen spelers na rood voor Dante en invaller Ingrao. Groen-zwart lijkt klaar voor de 'verplaatsing' naar Club Brugge.

Cercle Brugge en Standard sloten zondagavond de zevende speeldag in de Jupiler Pro League af. Groen-zwart hoopte tegen de kampioen eindelijk de vorm van vorig jaar terug te vinden, want met amper 7 punten uit 18 wedstrijden behaalde de voorbije seizoensrevelatie een negatief cijfer op het conto. De Rouches namen wel een uitstekende start en stonden met 16 op 18 souverein aan de leiding. Rood-wit trok bovendien met de scalpen van Anderlecht én Everton naar West-Vlaanderen.

Op slot
De eerste helft tussen Cercle en Standard zat lange tijd op slot. Tot halfweg hielden beide teams elkaar goed in evenwicht. Daarna namen de Rouches duidelijk de bovenhand. De Luikenaars dreigden een eerste keer na zes minuten met een gevaarlijke kopbal van Dieumerci Mbokani. Bram Verbist zweefde in hoekschop. Cercle moest tot iets over het kwartier wachten op een eerste goede kans. Nyoni trapte een vrijschop over.

Overwicht Standard
Voor het halfuur kregen de Rouches twee uitstekende kansen om op voorsprong te komen. Eerst infiltreerde Steven Defour in de Brugse zestien en legde de bal panklaar voor Milan Jovanovic. De Serviër miste aanvankelijk de bal en schoot nadien hoog over. Luttele minuten daarna kwam Igor De Camargo in ideale positie voor Verbist; de Braziliaanse Belg viseerde via de vingertoppen van de Cerclekeeper de paal.

Rood Dante
Op het moment dat Standard Cercle in zijn greep had, beging Dante Bonfim een fout op Stijn De Smet. Een niet altijd even consequent leidende Serge Gumienny gaf de Braziliaan hiervoor geel. Bij een identieke fase minuten daarvoor zag de Limburger in het strafschopgebied geen fout van Mohamed Sarr. Dante was het niet eens met de ref en gooide de bal weg, waarna hij op een tweede geel karton getrakteerd werd. Rood en Standard nog meer dan een helft met tien.

Gevleide voorsprong
Een minuutje voor de pauze mocht De Smet een vrijschop nemen aan het strafschopgebied. Via de Standardmuur belandde de bal in doel naast een verbouwereerde Espinoza. Cercle met een gevleide voorsprong de rust in.

Gelijkmaker
Standard begon met twee wissels aan de tweede helft. Marco Ingrao verving Nicaise en Wilfried Dalmat kwam in de plaats van De Camargo. Na nog geen tien minuten trapte Steven Defour een vrijschop aan de achterlijn. Sarr werkte die op een onacademische manier binnen. De reactie van Cercle mocht er best zijn. Op een voorzet van Buffel schoot Oleg Iachtchouk in één tijd op Espinoza.

Voorsprong Cercle
Op het uur stond de Standarddefensie te slapen bij een hoekschop van De Smet. Via Buffel en Sergej Serebrennikov belandde de bal bij Anthony Portier en die schoot de 2-1 tegen de touwen. De Luikenaars leken van slag af, want kort daarop bediende Buffel Tom De Sutter. Espinoza had nog een ultieme reflex in huis op een poging van de Rode Duivel.

Met negen ten onder
Standard reageerde aangeslagen na de nieuwe opdoffer. Cercle dicteerde nu de wet en loerde vanuit een goede organisatie om de Walen helemaal af te maken. Acht minuten voor affluiten moesten de bezoekers zowaar met negen verder. De ingevallen Ingrao ging iets te driest in op Honour Gombami en de Standarspeler mocht zich van Gumienny gaan douchen. In de 87e minuut stuurde De Smet Frederik Boi alleen naar het Standarddoel. De Brugse verdediger puntte de bal mooi naast Espinoza in het doel. In blessuretijd maakte De Smet het feest voor Cercle compleet.

Auteur: Nico Wieme