Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Jan Breydel
Club in slotkwartier voorbij Cercle
Steurbaut Kersten

Club Brugge blijft na acht speeldagen virtueel leider in de eerste klasse. Blauw-zwart was voetballend de mindere in de Brugse derby, maar trok in het slotkwartier de wedstrijd wel naar zich toe.

Cercle Brugge had na de 4-1 overwinning tegen Standard veel vertrouwen getankt en veegde tijdens de eerste helft de blauw-zwarte buur van de grasmat. Cercle domineerde en was in alle facetten van het voetbalspel de betere: beweeglijker, sneller in de omschakeling, ideaal de ruimte benuttend en gevaarlijk voor doel.

Groen-zwart combinatievoetbal

Thomas Buffel zette Oleg Iachtchouk -dankzij Jeroen Simaeys niet in buitenspel- na tien minuten met een subliem pasje op weg naar de 0-1. Het groen-zwarte overwicht werd echter niet beloond met een ruimere voorsprong. Met knap ééntijdsvoetbal speelden Tom De Sutter en Buffel de Clubdefensie tureluurs, maar Stijn Stijnen werd te weinig op de proef gesteld.

Club Brugge rekende teveel op de flitsen van Nabil Dirar en Ronald Vargas en stelde amper iets tegenover het combinatievoetbal van Cercle. Wesley Sonck zorgde pas na 24 minuten voor het eerste doelgevaar. Het afstandsschot van de Ninovieter verdween een metertje naast de kooi van Bram Verbist.

Eerste actie, eerste doelpunt

Toch dook Club met een gelijke stand de kleedkamers in. Vargas zonderde na een één-twee met Joseph Akpala een zwak spelende Karel Geraerts alleen af voor Verbist. De Limburger maakte de eerste goede actie van de thuisploeg koelbloedig af.

Akpala kreeg vlak na rust na knap samenspel met Dirar een opgelegde kans, maar de Nigeriaan knalde over. Club zette meer druk naar voren, maar bleef voetballend de mindere van Cercle. Bram Vandenbussche, de vervanger van de geblesseerde Denis Viane, had aan de andere kant te veel tijd nodig om af te drukken en zag de 1-2 in een bos van benen verdwalen.

Met een gelukje

Cercle kon niet meer hetzelfde voetbal van het eerste bedrijf brengen en Club rook zijn kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Sonck tikte een eerste mogelijkheid aan de verkeerde kant van de paal, maar een kwartier voor tijd was het toch raak. Met een gelukje. Een afstandsschot van Dirar week af en verdween voorbij een verraste Verbist in doel.

Blauw-zwart drukte door en maakte de klus helemaal af. Een schot van Leko werd door Verbist nog in hoekschop geduwd, maar op de harde kopbal van Antolin Alcaraz was de Antwerpenaar kansloos.

Virtueel leider

Het blijft voorlopig zoeken naar het goede voetbal dat Jacky Mathijssen met zijn jongens wil brengen, maar Club creëerde na rust wel voldoende kansen om de wedstrijd in een beslissende plooi te leggen en blijft virtueel leider. (AN)