Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Regenboogstadion
Zulte Waregem vernedert Anderlecht
Nico Wieme

Anderlecht heeft bij Zulte Waregem zijn tweede nederlaag van het seizoen geleden. De Brusselaars verloren met zware 4-0-cijfers en zien Standard in de stand drie punten uitlopen. Ook Club Brugge, met nog een match te goed, springt over paars-wit.

Zulte Waregem en Anderlecht mochten de achtste speeldag afsluiten. De West-Vlamingen smeerden de Brusselaars vorig seizoen hun enige nederlaag in de terugronde aan en hoopten die stunt te kunnen herhalen. De vicekampioen wou de drie punten om Standard opnieuw bij te benen.

Steriele druk
Anderlecht wou van in het begin de touwtjes in handen nemen. Bij de thuisploeg was Stijn Meert de opvallendste figuur in de beginfase. De middenvelder legde eerst Mbark Boussoufa neer en chargeerde nadien Guillaume Gillet. Op de eerste dreiging was het wachten tot de tiende minuut. Jonathan Legear verscheen alleen voor Sammy Bossut, maar de lijnrechter vlagde de Anderlechtspeler af voor buitenspel.

Thuisploeg slaat toe
Zulte Waregem stak pas na 21 minuten voor het eerst de neus aan het venster. Mbaye Leye verscheen alleen voor Daniel Zitka, de thuisspits paste echter op Thomas Matton, waardoor Roland Juhasz nog in hoekschop kon werken. Leye maakte zijn inschattingsfoutje van daarnet meteen goed door de corner binnen te koppen. Paars-wit was van slag, want nog geen twee minuten later scoorde Leye zijn tweede van de avond, het doelpunt van de Senegalees werd echter onterecht voor buitenspel afgekeurd.

Mbaye Leye
Anderlecht bleef het moeilijk hebben met Leye. Iets voor het halfuur gaf de thuisaanvaller Zitka met een lobbal het nakijken, maar de bal belandde naast het doel. Paars-wit herstelde geleidelijk aan het evenwicht, al bleef Leye de gevaarlijkste man op het veld. Dit keer moest Jelle Van Damme de meubelen redden. Vlak voor de rust dacht Legaear Bossut met een afstandsschot te verschalken. De thuisgoalie stond echter pal. Zulte Waregem mocht met een verdiende 1-0-voorsprong de rust in.

Dubbele achterstand
Aan het begin van de tweede helft maakte Nicolas Frutos zijn langverwachte rentree bij de Brusselaars. De Argentijn kwam in de plaats van Bart Goor.  Anderlecht probeerde de thuisploeg klem te zetten, maar grossierde in de slechte passes. Het waren daarentegen de troepen van coach Franky Dury die voor het eerste gevaar zorgden. Zitka pareerde een schot van Kevin Roelandts in hoekschop.

Het was slechts uitstel van executie voor de bezoekers, want tien minuten ver in de tweede helft kreeg Zitka een schot van Bart Buysse niet onder controle. Matton was er als de kippen bij om het foutje van de Tsjech af te straffen. Amper twee minuten later had Roelandts de wedstrijd definitief kunnen beslissen. De ex-Club Bruggespeler joeg volledig vrijstaand de bal hoog over doel.

Doodsteek
Anderlecht vond maar niet zijn draai en Frutos kreeg al bij zijn eerste optreden geel voor gemekker bij de scheidsrechter. De fusieploeg bleef zich het gevaarlijkst aanstellen en twintig minuten voor tijd verzilverde Roelandts een assist van Matton. Anderlecht leek nu wel wakker, want plots kregen Frutos, Van Damme, Legear en Wasilewski de kans op de eerredder.

Anderlecht moest de kelk nog tot op de bodem ledigen. Matton stuurde Mutombo het straatje in en de invaller knalde van ver de 4-0 voorbij een verbouwereerde Zitka. De Anderlechtspelers, die bij Zulte Waregem met de billen bloot gingen, dropen af. (AN)