Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Jules Ottenstadion
Buffalo's dienen Club eerste nederlaag toe
Steurbaut Kersten

AA Gent heeft Club Brugge zijn eerste nederlaag van het seizoen toegediend. Een uur lang was de Vlaamse derby een matte vertoning, maar een strafschopfout van Laurent Ciman wakkerde het Gentse vuur aan.

Tradities zijn er om gebroken te worden of om in ere te houden. Club Brugge koos in het Ottenstadion duidelijk voor het laatste. Blauw-zwart leverde net zoals in voorgaande wedstrijden een matte prestatie af in de eerste helft. Deze keer kreeg het geleverde spel echter ook een vervolg in de tweede helft.

Leko-Vargas

Jacky Mathijssen verkoos Ivan Leko boven Ronald Vargas, waardoor Club veel van zijn creativiteit en snelheid verloren zag gaan. Een schot van de hard werkende Joseph Akpala was halverwege de eerste helft de enige kans voor de West-Vlamingen. De Nigeriaan besloot op de vuisten van Bojan Jorgacevic.

Een andere traditie is de sterke prestatie van Stijn Stijnen. De nationale doelman toonde dat hij in België zijn gelijke niet kent in één-tegen-één situaties en hield de Bruggelingen in de eerste helft twee keer recht. Na acht minuten kreeg Kenny Thompson de vrije baan, maar Stijnen riskeerde lijf en leden om een vroeg openingsdoelpunt te verijdelen. Net voor de rust herhaalde het verhaal zich en maakte hij een voorzet van Roberto Rosales onschadelijk.

Strafschop

Gent toonde veel inzet en goede wil, maar slaagde er, op de twee tussenkomsten van Stijnen na, niet in om de Brugse verdediging in verlegenheid te brengen. Het centrale duo Simaeys - Evens, in de plaats van de geschorste Antolin Alcaraz, hield de boel achterin goed gesloten.

De tweede helft leek een blauwdruk te worden van de eerste 45 minuten tot Laurent Ciman in het strafschopgebied domweg in de fout ging op Milos Maric. De omgezette strafschop van Adekamni Olufade deed de vlam in de Gentse pan slaan. Gent begon goed te voetballen en tikte Club Brugge weg. De Togolees was twee minuten later dicht bij de 2-0, maar zijn afstandsschot werd door Stijnen knap uit zijn doel geranseld.

3-0

Een hoekschop later ging het blauw-zwarte sluitstuk echter in de fout. Olufade verlengde een hoekschop van Bryan Ruiz, twijfelde en Jonas De Roeck zette aan de tweede paal de Buffalo's op rozen. Mathijssen gooide Vargas nog in de strijd, maar de Venezolaan kon het tij niet meer keren. Gent hield echter de wedstrijd goed in handen en het was Maric die na geklungel in de Brugse defensie de score nog tot 3-0 aandikte. (AN)