Stadion: De Goffert
Ajax met z'n tienen voorbij NEC
Philippe Crols

Ajax blijft ook na achttien speeldagen in het spoor van leider AZ. De Amsterdammers leken op weg naar puntenverlies in Nijmegen, maar konden in de slotfase alsnog de drie punten meenemen naar de ArenA.

Na twee minuten leek Ajax al op voorsprong te klimmen. Dario Cvitanich scoorde, maar gebruikte zijn hand en dus kreeg hij geen goal, maar wel een gele kaart. NEC kwam geleidelijk aan beter in de wedstrijd en kreeg ook enkele mogelijkheden. Patrick Pothuizen en Lasse Schöne probeerden het Ajaxdoel te bestoken, maar kenden weinig succes. Aan de overkant was Luis Suarez dicht bij de openingstreffer. De vleugelspeler trof de paal.

In de tweede helft vielen er wel doelpunten. Miralem Sulejmani (foto) scoorde enkele minuten na de spelhervatting. Via Ramon Zomer sloeg NEC echter bijzonder snel terug. Opnieuw enkele minuten later waren de bezoekers wederom aan het feest. Sulejmani lukte zijn tweede van de middag. Maar de thuisploeg knokte opnieuw terug en kwam via Youssouf El-Akchaoui een tweede maal langszij. Net na die 2-2 kreeg Ajaxspits Cvitanich zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

NEC ging nu vol voor winst, maar kreeg tien minuten voor tijd een koude douche. Dani Fernandez verwerkte een vrijschop van Sulejmani in eigen doel. Marco Van Basten wilde die voorsprong met man en macht verdedigen en gooide onze landgenoot Toby Alderweireld in de ploeg. De debutant had ook nog een belangrijk aandeel in de zege, want de verdediger haalde een poging van Joel Tshibamba van de lijn. De Amsterdammers scoorden helemaal op het einde nog een vierde keer. Gabri was de maker van een prachtige goal.