Speeldag: Speeldag 19
Stadion: DSB Stadion
Pocognoli helpt AZ aan winst
Philippe Crols

AZ blijft ook na negentien speeldagen leider in de Nederlandse Eredivisie. De ploeg van trainer Louis Van Gaal won zaterdagavond met 2-0 van De Graafschap.

Bij AZ was er in de basiself plaats voor drie Belgen: Sebastien Pocognoli (foto), Maarten Martens en Gill Swerts. Moussa Dembele moest opnieuw op de bank beginnen ten voordele van Ari da Silva. Na tien minuten liet die spits zich al opmerken. Mounir El Hamdaoui zette knap voor vanop rechts en de kleine Ari kopte fraai binnen: 1-0. AZ had de wedstrijd onder controle, maar kwam toch goed weg toen een goal van Ben Sahar ten onrechte werd afgekeurd voor buitenspel. Net voor rust kwam de thuisploeg op 2-0. Linksachter Pocognoli zette zelf de aanval op en vond de combinatie met Ari. De spits legde de bal terug op onze landgenoot en die knalde staalhard binnen: 2-0.

Na de koffie behield AZ de controle over de wedstrijd zonder echt flitsend voetbal te spelen. Gill Swerts had er duidelijk nog wel zin in. Hij werd ten val gebracht in de zestien, maar wilde zich toch doorzetten. Het leverde AZ wel een kans op, maar geen strafschop of doelpunt. Wat later was de Belgische rechtsachter opnieuw dicht bij een goal, want na een knappe actie vond hij de dwarsligger op zijn weg. De wedstrijd bloedde nadien dood, maar Moussa Dembele zorgde in het slotkwartier toch nog voor wat animo. De aanvaller viel gretig in en zorgde ook voor heel wat gevaar, maar onder andere Graziano Pelle slaagde er niet in om de score nog verder aan te dikken.

AZ telt nu zes punten meer dan Ajax. De Amsterdammers spelen zondag nog in Groningen.