Nico Wieme

Cercle Brugge is thuis niet voorbij een jong en stug Charleroi geraakt. Invaller Illombe Mboyo bezorgde de Karolo’s in het slot een onverhoopt punt.

Bij Cercle Brugge verraste Glen De Boeck door Thomas Buffel op de bank te zetten. Kanu zat zelfs niet in de selectie, de Braziliaan speelde met de beloften. Zo verschenen Arnar Vidarsson en voor het eerst Dominic Foley aan de aftrap. Bij Charleroi debuteerde Christophe Grégoire.

Charleroi verrast Cercle
De eerste dreiging kwam van de bezoekers. Damien Miceli met een goede flankvoorzet, de omhaal van Mahamadou Habibou mislukte. Ook het eerste schot tussen de palen kwam van Charleroi: Fabien Camus trapte van erg ver op de vuisten van Bram Verbist. Groen-zwart had wel meer balbezit, maar kon moeilijk tempo maken tegen een compact spelend Charleroi dat er af en toe gevaarlijk uitkwam. Op de 22ste minuut lanceerde Grégoire Habibou die van buiten de zestien uithaalde. Verbist kon de bal niet tegenhouden.

Groen-zwart zonder vertrouwen
Op het eerste kleine gevaar van de thuisploeg was het wachten tot iets voor het halfuur. Sergej Serebrennikov vond het hoofd van Foley, de harde kopbal van de Ier werd echter door Bertrand Laquait onschadelijk gemaakt. Toch waren het de Karolo’s die zich het gevaarlijkst bleven aanstellen. Verbist moest op al zijn kunnen een beroep doen om een hard schot van Habibou te neutraliseren. De Cerclespelers blonken op dat moment uit in veel slordigheden en misten duidelijk het vertrouwen om de match naar hun hand te zetten. De Zebra’s, voor de gelegenheid in het roze, gingen vrank en vrij hun kans.

Gevleid langszij
Acht minuten voor de pauze was de thuisploeg dan toch dicht bij de gelijkmaker. Op een hoekschop van Stijn De Smet knalde Anthony Portier net naast. Het was uitstel van executie, want een minuut later controleerde een tot dan onzichtbare Oleg Iachtchouk een voorzet van Vuza Nyoni mooi met de borst en schoot in de draai binnen. Cercle kreeg nu plots vertrouwen en speelde heel wat gretiger. Een afvallende bal van Iachtchouk werd door Laquait nog net gepareerd.

Temporijk openingskwartier
De Bruggelingen begonnen niet onaardig aan de tweede periode, Charleroi leek zich vooral te beperken tot het verdedigen van dat puntje. Een voorzet van Honour Gombami bereikte net niet Foley en een knal van De Smet ging over. Bij een zeldzame uitbraak van de bezoekers moest Verbist zich reppen op een gevaarlijk schot van Camus. Geleidelijk aan zakte het tempo. Het aantal kansen was schaars.

Owngoal Charleroi
Halfweg de tweede periode schreeuwde heel het stadion om strafschop nadat een Charleroiverdediger een voorzet van Frederik Boi al dan niet met de hand beroerde. Ref Gaetan Simon ging er niet op in. Kort daarop viseerde De Smet de vuisten van Laquait en kopte Serebrennikov een hoekschop naast. Op de 75ste minuut verschalkte Miceli op een hoekschop van De Smet zijn eigen doelman. Al bij al een verdiende voorsprong voor de thuisploeg.

Gelijkmaker valt uit de lucht
Vijf minuten voor tijd viel een bezoekend doelpunt letterlijk uit de lucht. Invaller Ilombe Mboyo legde van ver buiten de zestien aan en de bal belandde achter een verbouwereerde Verbist in de winkelhaak. Cercle zette dan alles op alles. Arnar Vidarsson vond Laquait op zijn weg en een plaatsbal van Honour Gombami ging nipt naast de paal buiten. In de blessuretijd kwam Nyoni centimeters tekort om een flankvoorzet binnen te koppen. Zo bleef de 2-2 op het bord staan.