Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Guldensporenstadion
Anderlecht opent seizoen met makkelijke zege
T. Coremans

Anderlecht heeft zijn competitiestart niet gemist. Na de overtuigende Champions Leaguezege tegen Sivasspor zette het vanavond makkelijk KV Kortrijk opzij. Het werd 0-2 na doelpunten van Boussoufa en Wasilewski.

Sporting Anderlecht moest op bezoek bij de ploeg die dit jaar wel eens hoge ogen zou kunnen gooien. KV Kortrijk en zijn nieuwe leermeester Georges Leekens haalden enkele verrassende pionnen naar de westelijke uithoek van West-Vlaanderen. Spelers als Leon Benko, Tom Soetaers en Loris Reina zouden wel eens boven zichzelf kunnen uitstijgen en Kortrijk op een respectabele positie laten eindigen. Voor de bezoekers was de opdracht meer dan duidelijk. Een sterke competitiestart was een must voor de Brusselaars onder leiding van Ariël Jacobs. De Champions Leaguewedstrijd tegen Sivasspor was een goede voorbereiding voor de moeilijke uitwedstrijd op Kortrijk. Lucas Biglia kreeg net voor de partij de voorkeur op Jan Polak.

Paars-wit startte veelbelovend en fel aan de partij. Kortrijk kreeg weinig tot geen ruimte en leek vooral in de eerste helft een maat te klein voor de Brusselaars. Mbark Boussoufa toonde zich samen met Jonathan Legear enorm gedreven. De kleine Marokkaan kon al na zeven minuten de verdiende openingsgoal binnentrappen. De bezoekers kwamen op geen enkel moment in de problemen en verzuimden de score verder uit te diepen. Legear knalde één van die vele kansen tegen de lat.

Kortrijk kwam voor de pauze nauwelijks in het spelbeeld voor. Jimmy Hempte kon tot tweemaal toe voor het enige gevaar zorgen maar knalde het leer telkens onstuimig naast of over het kader. Legear bleef aan de rechterzijde dollen met de Kortrijkse defensie en bracht samen met Boussoufa de Brusselse aanvalslinie makkelijk in stelling. Tom De Sutter wrong meermaals de kansen de nek om waardoor Anderlecht bleef steken op 0-1. Net voor de pauze maakte Marcin Wasilewski gretig gebruik van de elleboog op Benko. In de openingsminuut gebruikte de Pool eveneens zijn elleboog om Benko af te stoppen. Serge Gummieny hield de kaarten op zak maar gaf Kortrijk een vrije trap. Boussoufa kreeg deze vrije trap tegen de arm waarna Gummieny wel geel trok. Een omstreden beslissing van de spelleider tegen de sportiefste speler op de grasmat.

Het niveau dat paars-wit tijdens de eerste helft oplegde leek zich niet meer te voltrekken na de pauze. Beide elftallen hielden de boel gesloten en van goed voetbal was geen sprake meer. Met Leekens als hoofdtrainer moest Anderlecht wel opletten met een enkel doelpuntje voorsprong. Halverwege de tweede helft drukte Sporting het gaspedaal onherroepelijk in. Wasilewki kreeg meermaals de gelegenheid om mee op te rukken. Bij zijn tweede doelpoging kopte de Pool het leer, op aangeven van Mbark Boussoufa, naast Glen Verbauwhede tegen de netten, 0-2.

De doodsteek voor de thuisploeg was een feit. Een comeback was meer dan een utopische gedachte, wat de Kortrijk-spelers zich ook realiseerden. De West-Vlamingen waren duidelijk een maatje te klein voor de Brusselaars. Anderlecht domineerde de hele wedstrijd en nam verdiend de drie punten mee huiswaarts. (AN, MDN)