Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Stayen
AA Gent overklast STVV in slotfase
T. Coremans

AA Gent is er na zes wedstrijden eindelijk in geslaagd de drie punten te pakken. Het klopte STVV in het slot van de partij. De lijdensweg van STVV duurt verder. Het miste de kans op de 2-0 doordat Wilmet een strafschop miste.

Moest de kalendercommissie er voor niets tussen gezeten hebben dan zouden we denken dat het lot deze twee ploegen zaterdagvond aan elkaar verbond. Dat uitgerekend de twee revelaties van de eerste wedstrijden in de Jupiler Pro League vandaag troffen, beloofde spektakel. De voorbeschouwing op deze wedstrijd maakte alvast duidelijk dat beide ploegen er alles aan wilden doen om de volle buit te grijpen. Zowel de geïrriteerde Michel Preud’homme als concurrent aan de overkant Guido Brepoels wilden vandaag met de drie punten uitvaren.

Het aanvallende geweld liet geruime tijd op zich wachten. STVV, via Sidibé, en AA Gent, via Ljubijankic, zorgden voor het eerste gevaar richting doel. De doelmannen werden bij deze acties niet in verlegenheid gebracht. De thuisploeg zorgde voor het meest verzorgde voetbal terwijl de bezoekers hun kans vooral roken op stilstaande fases.

Michel Preud’homme beweerde vorige week nog dat de ploeg met het meeste balbezit en het beste voetbal niet meteen de betere ploeg hoeft te zijn. Deze verklaring werd vanavond nog maar eens bevestigd. Ondanks de zwakke prestatie van de Buffalo’s zorgden zij wel voor de beste kansen om de score te openen. Ljubijankic miste de grootste mogelijkheid door een open doelkans in de tribunes te jagen.

Op slag van rust werd het combinatievoetbal van de Kanaries beloond. Alex Da Silva zette Nils Schouterden op weg naar doel. De jongeling zwierf zich een weg richting doel maar wist Jorgacevic niet te kloppen. De vuisten van de doelman kaatsten de bal echter in de voeten van Sidibé die er 1-0 van maakte.

De eerste vijf minuten van de tweede helft leverden meer spektakel op dan de hele eerste helft. Breda legde al vroeg de bal op de stip na een lichte fout van Rosales op Sidibé. Wilmet verkwanselde de kans om de wedstrijd allicht te beslissen en trapte tot tweemaal toe op een attente Jorgacevic. Net daarna zette Rosales zich door op de rechterflank en nam zijn man flink in maling alvorens de bal staalhard, over de grond, in doel te knallen.

De Truienaars leken even van slag en lieten de bezoekers aan zet. Preud’homme gokte met De Smet en Custovic in de plaats van Leye en El Ghanassy op meer doelgerichte acties. Die kwamen er nauwelijks. De ruimte tussen de linies werd amper benut waardoor de combinaties enorm stroef verliepen. Resultaat, beide teams hielden de bal nauwelijks in de ploeg en knoeiden in de opbouw dat het een lust was.

In het slotkwartier namen de bezoekers het heft opnieuw in handen. De flankspelers toverden meermaals uitgemeten voorzetten voor het Truiense doel. Mignolet toonde zich vaak heer en meester in de lucht maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven. Stef Wils toonde zich in één van die duels oppermachtig en kopte de, naar het spelbeeld afgaande, winninggoal tegen de touwen.

AA Gent won op basis van de tweede helft niet eens onverdiend. STVV bakte er na de pauze weinig tot niets van en moest de schuld vooral zien in de gemiste strafschop. De Limburgers blijven op de dool. De wittebroodsweken zijn al enkele malen voorbij. Michel Preud’homme kon weer lachen na zijn eerste overwinning in lange tijd. (AN)