Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Anderlecht vernedert landskampioen, opnieuw rood Witsel
Fabian Morren

Standard mag de titel nu wel echt vergeten. De Luikenaars verloren de topper tegen Anderlecht met 0-4. Axel Witsel werd opnieuw uitgesloten.

In een leuk begin kreeg Standard het eerste kansje van de wedstrijd. Dieumerci Mbokani nam een voorzet van Benjamin Nicaise in één tijd op de slof: Silvio Proto pakte klemvast. Nauwelijks twee minuten later was het raak aan de overkant. Eerst redde Sinan Bolat nog de kopbal van Jelle Van Damme, maar Jonathan Legear was in de rebound goed gevolgd om de 0-1 tegen de touwen te duwen.

Het was in de eerste veertig minuten een faire wedstrijd. Scheidsrechter Johan Verbist leek de wedstrijd goed onder controle te hebben. Standard had het moeilijk om echt gevaarlijk te zijn. Jovanovic zat niet in de kern vanwege zijn knieblessure en Steven Defour zat op de bank, maar was nog niet fit genoeg om te spelen. Dieumerci Mbokani zorgde voor het meeste gevaar, maar na een flits ging zijn schot hoog over. Anderlecht kwam het dichtst bij een nieuw doelpunt. Een wereldsave van Sinan Bolat op een kopbal van Kouyaté hield de spanning in de wedstrijd.

Waar iedereen al lang vooraf voor vreesde, gebeurde twee minuten voor de rust. Een beslissing van scheidsrechter Verbist deed de wedstrijd ontaarden. Axel Witsel ging in duel met Roland Juhasz en raakte de knie van de Hongaar. Beide spelers gingen echter met gestrekt been en bovendien raakte Witsel eerst de bal. Toch kreeg de middenvelder, net als in de heenwedstrijd, een rode kaart.

Met tien man slaagde Standard er helemaal niet meer in om Anderlecht nog in de problemen te brengen. Al snel in de tweede helft maakte de onvermijdelijke Romelu Lukaku er 0-2 van. Na een prima voorzet van invaller Kanu kopte de 16-jarige spits overhoeks binnen. Johan Verbist dacht Standard na de rode kaart toch nog een handje te helpen door een strafschop cadeau te geven na een onschuldig duel tussen Mbokani en Deschacht. Mbokani nam het geschenk echter niet aan en zag zijn penalty gestopt worden door Silvio Proto.

Die unieke kans op de aansluitingstreffer was het laatste echte wapenfeit van Standard. De machteloosheid bij de Rouches was groot en Anderlecht tikte de landskampioen bij momenten weg. Bij elke overtreding in het voordeel van Anderlecht trakteerden de Standard-fans ref Verbist op een cynisch applausje. Symbolisch voor de teneur van de wedstrijd. In de slotfase maakten Traoré en Mangala de pil voor hun eigen team nog wat bitterder door in enkele minuten tijd twee onwgoals te maken. (AN)