Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Stade du Pays de Charleroi
Genk klaart de klus op Mambour
Wilfried Jans

Racing Genk heeft op bezoek bij Charleroi gedaan wat het moest doen. Met een 1-2 zege blijven de Limburgers aan kop van groep B van de play-offs 2.

Enkel voor de bezoekers stond er vanavond nog iets op het spel, namelijk de leidersplaats in groep B van de play-offs 2. Genk startte zonder de gekwetsten Anele en Fabien Camus. Zij werden vervangen door respectievelijk Torben Joneleit (centraal in de verdediging) en Daniel Tözsèr (op het middenveld). Charleroi startte met een erg jeugdige kern, met het oog op volgend seizoen. Moussa Koita en Ederson speelden beiden tegen hun ex-club.

Genk was duidelijk de betere ploeg in de eerste helft. In de eerste twintig minuten leken de bezoekers hun tegenstander bij de keel te gaan grijpen. Maar een goed keepende Cyprien Baguette weerhield Eljaniv Barda en Marvin Ogunjimi enkele keren gepast van de openingstreffer. Charleroi kon in de eerste helft nog af en toe tegen prikken onder impuls van een sterke Ederson, maar de Genk-defensie kwam er niet echt door in de problemen. Het was integendeel Ogunjimi die nog dicht bij een treffer was vlak voor de pauze, maar de vingertoppen van Baguette voorkwamen verder onheil.

Charleroi nam een wervelende start in de tweede helft.  Eric Matoukou redde in de vijftigste minuut in extremis nog voor de inlopende Koita. Het Waalse thuispubliek zette zich plots achter de ploeg, maar een minuut later was het dan toch raak voor de bezoekers. Barda zette de bal perfect op het hoofd van Ogunjimi, die onhoudbaar binnenknikte in de rechterbovenhoek. Het negende doelpunt al dit seizoen voor de Nigeriaanse Belg.

Op de zestigste minuut lag het spel enkele minuten stil toen Laszlo Köteles en Alessandro Cordaro ongelukkig met de hoofden tegen elkaar botsten. De aanvaller van Charleroi moest met de brancard van het terrein worden gedragen en werd vervangen door Ilombé Mboyo. Ondanks dit verlies reageerden de Zebra's zeker niet aangeslagen. Mboyo kopte van dichtbij op Köteles, maar stond daarbij wel buitenspel.

Genk bleef gevaarlijk op de tegenaanval. In de 73e minuut schoot Kevin De Bruyne op de vuisten van Baguette. Met nog een kwartier te gaan viel Charleroi bovendien met tien man. Pietro Perdichizzi pakte in de 76e minuut zijn tweede gele kaart na een fout op Ogunjimi. De veertiende rode kaart al voor Charleroi dit seizoen, dat daarmee de ploeg met het meeste aantal uitsluitingen blijft.

Vervolgens was het voor Genk enkel nog een kwestie om de klus af te maken. Een minuut na de rode kaart was het al zover. Tözsèr gaf een goede doorsteekpass aan Barda, die knap afwerkte. De overwinning leek binnen.

Maar dat was dan buiten ref Johan Verbist gerekend, die de bal drie minuten voor het einde op de stip legde na een trekfout van Joao Carlos op Koïta. Théréau zette de penalty beheerst om en de Carolo's geloofden er zelfs nog even in. Köteles moest nog één keer vol aan de bak bij een doelpoging van Ederson, maar uiteindelijk hield Genk toch nog stand.

Met deze overwinning blijven de Limburgers aan kop van hun groep met een 9 op 9. De druk ligt nu bij Standard, dat morgen nog thuis tegen Germinal Beerschot aan de bak moet. (AN)