Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Soccer City Stadium
Zuid-Afrika en Mexico openen WK met gelijkspel
Bram Coenen

Zuid-Afrika en Mexico hebben het WK geopend met een 1-1 gelijkspel. Mexico was de betere in de eerste helft, maar toch was het Zuid-Afrika dat de score opende. Het had zelfs kansen op de 2-0, maar in de slotfase kwam Mexico toch nog langszij.

Geen verrassingen bij beide ploegen aan de aftrap. Zuid-Afrika rekende vooral op flitsen van zijn sterspeler Steven Pienaar. Bij Mexico had men het volste vertrouwen in goudhaantje Carlos Vela, achterin werd er gerekend op Rafael Marquez om de boel dicht te houden.

Rustige openingsfase

Beide ploegen hadden duidelijk angst om veel initiatief te nemen in de openingsfase. In de derde minuut kwam Mexico toch een eerste keer dreigen via Vela, doelman Khune Itumeleng kon echter nog net wegwerken. Daarna was het wachten tot op het kwartier vooraleer opnieuw Mexico nog eens kon dreigen. Guillermo Franco kon volledig vrijstand koppen op doel, maar zijn bal ging ruimschoots over doel. Het sein voor Zuid-Afrika om ook een eerste keer zijn neus aan het venster te steken. De vrije trap van Pienaar vloog echter hoog over doel.

Mexico domineert

En van dan af was het al Mexico wat de klok sloeg in de eerste helft. De kansen volgden zich in sneltempo op. Eerst kon Giovani Dos Santos door het centrum snijden. Zijn schot met links zoefde maar net naast de linkerpaal. Op het halfuur zette Vela Franco met een knappe opwipper vrij voor doel, maar Khune was alweer paraat. Ook Dos Santos kon nog eens uithalen in de draai, maar zijn bal werd nog net afgeblokt in hoekschop, die verder niets opleverde. Mexico duwde door en Franco kopte de bal tot bij de vrijstaande Vela. Die verlengde de bal in doel, maar de goal werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Op slag van rust kon Franco nog eens volledig vrijstaand koppen, maar opnieuw wist hij de bal niet tussen de palen te plaatsen zodat er gerust werd met een 0-0 stand. Dat had trouwens nog anders kunnen zijn, maar de vrijstaande Katlego Mphela kon net niet bij een voorzet van Siphiwe Tshabalala.

Tshabalala

De tweede helft begon zoals de eerste heel afwachtend langs beide kanten. In de 54e minuut bracht Tshabalala het volk echter in extase. Na een perfect uitgevoerde counter belandde de bal bij de spits van de Kaizer Chiefs. Die aarzelde niet en knalde de bal snoeihard in de rechterbovenhoek, voorbij een kansloze doelman Oscar Perez. Wat een prachtgoal!

Mexico was niet meteen van slag en dreigde vrijwel onmiddellijk met een heerlijk schot van Dos Santos. Khune zweefde de bal echter prachtig uit de rechterbovenhoek. Nadien was het wel opnieuw Zuid-Afrika dat kon dreigen. Mphela en Teko Modise misten echter unieke mogelijkheden oog in oog met doelman Perez.

Toch nog gelijkmaker

En waar het erop leek dat Zuid-Afrika de 2-0 ging scoren, was het toch nog Mexico dat wist toe te slaan. Guardado bracht de bal voor doel tot bij de volledig vrijstaande Marquez. De Barcelona-verdediger aarzelde niet en schoof de bal rustig voorbij een kansloze Khune. Beide ploegen leken zich daarna neer te leggen bij het gelijkspel. Maar 1 minuut voor tijd kreeg Mphela nog dé kans om Zuid-Afrika de zege te schenken. Hij kon alleen op doel afgaan met 2 Mexicanen in zijn rug, maar zijn uithaal met links strandde op de paal.

Op basis van de eerste helft verdiende Mexico minstens dit gelijkspel, maar mits wat meer koelbloedigheid voor doel had Zuid-Afrika alsnog de zege kunnen wegkapen. Beide ploegen behouden hoedanook alle kansen in dit WK.