Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Soccer City Stadium
Oranje wint openingsmatch op WK van Denemarken
Manuel Gonzalez

Nederland heeft zijn eerste wedstrijd op het WK winnend afgesloten. In het Soccer City Stadium was Oranje met 2-0 te sterk voor Denemarken.

De wedstrijd begon gezapig en het was 19 minuten wachten op een eerste poging van Van Persie die door de Deense defensie werd afgeblokt. De Denen hadden het tactisch goed voor mekaar, er zat geen tempo in de partij en Oranje kwam niet aan kansen. Aan de overkant bereikte Rommedahl Bendtner die maar nipt naast kopte. In de 34ste minuut kon Rommedahl oprukken op de rechterkant, maar zijn schot belandde recht in de armen van Stekelenburg.

De tweede helft werd meteen in een beslissende plooi gelegd door een ongelukkige actie van linksachter Poulsen. Die kopte een voorzet van Van Persie via Agger in eigen doel: 1-0 voor Nederland. Oranje kreeg de voorsprong werkelijk in de schoot geworpen. Invaller Elia liet zich opmerken met enkele knappe acties, maar het vervolg leverde geen doelpunt op.

Denemarken moest iets terugdoen, maar kon de Nederlandse defensie niet verontrusten. De wedstrijd kabbelde rustig verder. Oranje kreeg nog enkele kansen met afstandsschoten van Afellay en Van Bommel.  Vijf minuten voor tijd werd Elia alleen voor doel gezet, de HSV-speler trapte op de paal maar de goed gevolgde Kuijt duwde de rebound binnen: 2-0 en wedstrijd beslist.

Nederland begint daarmee uitstekend aan het WK. De drie punten zijn binnen en dat tegen de op papier mogelijk wel moeilijkste tegenstrever in de groep. Conclusie is dat Oranje deed was het moest doen al was het allesbehalve een wervelende prestatie en kregen onze Noorderburen de zege eigenlijk cadeau na een dom eigen doelpunt van de Denen. Want in de eerst helft was gebleken dat zolang het 0-0 bleef de Nederlanders toch heel wat moeite hadden met de stugge Deense organisatie.