Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Ellis Park Stadium
Spanje wint simpel van Honduras
Kristof Blomme

Spanje houdt zicht op de achtste finales. De Spanjaarden wonnen gemakkelijk van Honduras met 2-0. Vooral voor de pauze had de score hoger kunnen oplopen.

Spanje nam de partij meteen in handen. Na amper vijf minuten zette Villa een eerste knappe actie op. Hij bediende spitsbroeder Torres, maar de aanvaller van Liverpool miste zijn schot. Twee minuten later ging Villa zelf zijn kans. Hij probeerde Valladares te verrassen met een plaatsbal van ver, maar die poging strandde op de lat. Op het kwartier staken de Spanjaarden opnieuw de neus aan het venster. De volledig vrijstaande Ramos kopte een voorzet van Xavi over doel. Drie minuten later was het wel raak. Villa zette zich knap door voorbij drie man en trapte al vallend het leer in de verre hoek. Knap doelpunt van de prijsschutter.

Spanje bleef de wedstrijd controleren en prikte af en toe. Torres kopte aan de tweede paal een voorzet van Ramos over.  Eén minuut later probeerde de spits het van net buiten de 16. Zijn poging vloog hoog over. Vlak voor de pauze kreeg Villa veel ruimte aan de linkerkant. Hij vond opnieuw Torres voor doel, maar dit keer stond Turcios in de weg.

Honduras kwam met een iets meer aanvallende ingesteldheid uit de kleedkamer, maar werd meteen koud gepakt. Na een knappe tegenstoot kwam de bal via Navas voor de voet van Villa, die het leer via de voet van een Hondurese verdediger tegen de netten joeg, 2-0 en wedstrijd gespeeld. Een minuut later opnieuw veel ruimte voor de Spanjaarden. Ramos mocht uithalen, maar hij besloot net naast.

Op het uur kon Navas zich doorzetten op rechts. Hij werd in het strafschopgebied gehaakt door Izaguirre. Villa trapte de elfmeter echter naast. Hierdoor blijft Higuain topschutter op dit WK. Vijf minuten later werd invaller Fabregas diep gestuurd. De speler van Arsenal scoorde bijna bij zijn eerste baltoets, maar zijn inzenden werd van de lijn gekeerd. In het laatste kwart van de partij werden de Spanjaarden slordiger, waardoor de match verwaterde. Vijf minuten voor affluiten toch nog eens veel ruimte voor Navas op rechts. Hij vond Villa voor doel, maar zijn poging werd afgeblokt.

Spanje heeft dankzij deze 2-0 overwinning genoeg aan een zege tegen Chili om zich te plaatsen voor de volgende ronde.