Speeldag: 1/8 Finales
Stadion: Royal Bafokeng Stadium
Gyan knalt Ghana na verlengingen voorbij Verenigde Staten
Bram Coenen

Ghana heeft zich vanavond geplaatst voor de kwartfinales. Na de reguliere speeltijd stond het nog 1-1, maar in de verlengingen bezorgde Asamoah Gyan zijn land de zege.

Bij de Verenigde Staten begon Oguchi Onyewu opnieuw op de bank. Voor de ideeën werd er gerekend op Landon Donovan, die de Verenigde Staten naar de volgende ronde schoot. Ook bij Ghana waren er geen verrassingen in de opstelling te noteren.

De Verenigde Staten begon het best aan de wedstrijd, maar toch was het na 5 minuten Ghana dat verrassend op voorsprong kwam. Balverlies op het middenveld zorgde ervoor dat Kevin-Prince Boateng kon oprukken. Zijn uithaal met links liet Tim Howard in de korte hoek kansloos. Ghana kreeg vleugels na het vroege doelpunt en domineerde het spelbeeld, zonder evenwel voor grote kansen te zorgen. Pas iets na het halfuur wist de VS ook eens voor dreiging te zorgen wanneer Jonathan Mensah zich in de bal verslikte. Robbie Findley kon profiteren, maar oog in oog met doelman Richard Kingson kon die laatste hem met een beenveeg nog net van een doelpunt houden. Ghana had nog geen minuut later de kans om zijn voorsprong te verdubbelen, maar Howard redde de poging van Kwadwe Asamoah. Zo gingen we rusten bij een 1-0 stand.

De VS kwam geïnspireerd uit de kleedkamer en had al na 3 minuten een uitstekende kans via invaller Benny Feilhaber. Zijn stift werd echter nog gepareerd door Kingson. De druk van de VS werd steeds groter en iets na het kwartier was het dan toch prijs. Clint Dempsey werd in het strafschopgebied neergehaald door Mensah en Donovan plaatste de penalty rustig in de rechterhoek. Ook nadien hadden de VS nog voldoende kansen om het al in de reguliere speeltijd te beslissen, maar pogingen van Jozy Altidore en Michael Bradley kenden geen succes meer zodat we naar verlengingen gingen.

De VS leek in het voordeel, maar het was Ghana dat sterk begon aan de verlengingen. André Dédé Ayew stuurde Asamoah Gyan diep en die knalde de 2-1 staalhard voorbij Howard in doel. De VS probeerde nadien wel druk te zetten, maar echte kansen kwamen er niet meer, zodat Ghana al bij al makkelijk stand hield. Ghana mag het nu in de kwartfinales opnemen tegen Uruguay.