Competitie: WK
Speeldag: Kleine Finale
Duitsland pakt na aangename wedstrijd de derde plaats
Bram Coenen

In een aangenaam kijkstuk heeft Duitsland zich vanavond verzekerd van de derde plaats. Het klopte Uruguay met 3-2.

Bij Uruguay keerden de geblesseerde Diego Lugano en de geschorste Luis Suarez terug in de basis. Joachim Löw gooide zijn Duitse ploeg volledig door mekaar, zo kwamen Hans-Jörg Butt, Marcell Jansen, Dennis Aogo en Jeronimo Cacau in de ploeg. Duitsland ging het best van start, maar toch was het Uruguay dat de eerste kans kreeg via Diego Forlan. Zijn vrije trap ging maar net naast de kooi van Butt. Net nadien kreeg Duitsland een reuzenkans via Arne Friedrich, maar de verdediger zag zijn kopbal op de lat stranden.

De terugkeer van Müller

De supporters amuseerden zich ondertussen en lieten de mexican-wave door het stadion gaan. En ook op het veld kregen we genoeg animo te zien. In de gietende regen werd net voor het halfuur de score geopend via de uit schorsing terugkerende Thomas Müller. Fernando Muslera kon een schot van Bastian Schweinsteiger niet klemmen en Müller kon makkelijk binnenschuiven. Uruguay was echter niet van slag en nog geen drie minuten later kwam het al op gelijke hoogte. Schweinsteiger verspeelde de bal op het middenveld, Uruguay schakelde snel om en via Suarez belandde de bal bij Edison Cavani. Die aarzelde niet en plaatste de bal in de verste hoek voorbij Butt in doel. Uruguay kreeg vlak daarna zelfs nog dé kans om met een voorsprong de rust in te gaan, maar Suarez knalde vanuit een scherpe hoek net naast.

Topschutter Forlan

Uruguay had duidelijk moed geput uit de snelle gelijkmaker en kwam het best uit de kleedkamers. Butt kon Cavani eerst nog afstoppen, maar in de rebound had Suarez zijn land op voorsprong moeten schieten. Zijn inzet was echter te zwak om Butt te vloeren. Drie minuten later was het dan toch opnieuw prijs voor Uruguay. Op voorzet van Egidio Arevalo haalde Forlan van net buiten het strafschopgebied in één tijd uit en zag de bal heerlijk voorbij doelman Butt in goal vliegen. Wat een wereldgoal! Meteen het vijfde doelpunt van de spits op dit WK, waarmee hij voorlopige mede-topschutter is. De wedstrijd ging nu goed op en neer, en beide ploegen wilden er duidelijk nog voor gaan. Nog geen vijf minuten na de 2-1 wist Jansen Duitsland opnieuw op gelijke hoogte te brengen. De linksback kon een indraaiende voorzet van Jerome Boateng voorbij de lucht graaiende Muslera in doel koppen. Beide ploegen bleven vol voor de overwinning gaan en kregen ook kansen. Maar pogingen van Suarez, Forlan, Mesut Özil en de ingevallen Stefan Kiessling kenden voorlopig geen succes.

Dat succes was wel weggelegd voor Sami Khedira. De middenvelder schonk Duitsland 8 minuten voor tijd de zege na een scrimmage voor doel. De bal bleef even hangen en belandde uiteindelijk bij Khedira die de verlossende 3-2 kon binnen koppen. Uruguay had in extremis nog de kans op de gelijkmaker, maar de vrije trap van Forlan strandde op de lat. Het beëindigt zo een knappe wereldbeker op plaats 4. Duitsland haalt met de derde plaats een klein beetje eerherstel na de nederlaag tegen Spanje.