Datum: 07/11/2010 18:00
Speeldag: Speeldag 14
Stadion: Lotto Park
Anderlecht zet scheve situatie tegen Club recht

Anderlecht en Club Brugge hebben de punten gedeeld in het Constant Vanden Stock-stadion. Anderlecht kwam snel 0-2 achter, maar voetbalde zich toen - onder impuls van Kanu - terug in de wedstrijd. Op het einde kwam het goed weg toen Lestienne overschoot.

Het was puzzelen geslagen voor beide coaches. Vooral Ariël Jacobs moest op het middenveld creatief bezig zijn. Zonder Biglia, Boussoufa en ook Polak die in laatste instantie afhaakte zag hij zich gedwongen terug te grijpen naar een middenveld met Kanu, Kouyate en Kljestan. Niet echt overlopend van voetballend vermogen dus.

Brugse droomstart

Bij Club ontbraken linksachter Junior Diaz en middenvelder Blondel door blessures. Simaeys was dan weer geschorst. Club kende echter een droomstart. Al na vijf minuten stond het op voorsprong na een goede actie van Perisic. Proto kon het schot van de Kroaat onvoldoende stoppen en aan de tweede paal moest Dalmat de bal enkel nog even aaien om het leer in doel te krijgen.

En Anderlecht bleef het moeilijk hebben met een supergemotiveerd Club. De aanvallen volgden elkaar op. De Bruggelingen scoorden zelfs vlug een tweede keer, maar Kouemaha werd afgevlagd voor buitenspel. De ene aanvalsgolf was nog niet voorbij of de andere kwam er al aan.

Tussendoor kon Anderlecht wel eens tegenprikken via Suarez en Kanu, maar meer dan schuchtere pogingen waren dat niet. Club bleef de betere ploeg en via de flanken, bezet door Perisic en Dalmat, was het aarstgevaarlijk. Perisic maakte dat pijnlijk duidelijk door Gillet nog maar eens in de wind te zetten en voor te zetten naar de instormende Geraerts. Die nam de bal in één tijd op de slof en Proto was kansloos. 2-0 en net twintig minuten gespeeld.

De terugkeer van paars-wit

Anderlecht begon ineens echter beter te voetballen onder impuls van een sterke Kanu en kreeg ook de nodige kansen via Suarez, Kanu en Legear, maar het was een verdediger die de ban moest breken. Vijf minuten voor rusten kopte de Hongaar een hoekschop van Kanu perfect in het hoekje.

En Anderlecht wou Club niet met een voorsprong de rust in laten gaan. Eén minuut voor rust kreeg het dan ook de op dat moment verdiende gelijkmaker. Kanu speelde Lukaku mooi vrij: de aanvaller van paars-wit omspeelde rustig De Vlieger en legde het leer tussen de paal en de aanstormende Van Gijseghem in doel. Het tot dan toe luidruchtige Club-legioen werd de mond gesnoerd door een ontploffend Constant Vanden Stock-stadion. Een eerste helft een topper waardig noemen we zoiets.

Club noorden kwijt

Bij het begin van de tweede helft geen Vargas meer te bespeuren. Die bleef in de kleedkamer nadat hij een elleboog in het gezicht kreeg en waarschijnlijk een breuk opliep.

Waar het begin van de eerste helft helemaal blauw-zwart getint was, werd het begin van de tweede die van paars-wit. Anderlecht stormde naar voor en het eerst bekritiseerde middenveld zorgde voor gevaar. Kanu speelde zijn beste wedstrijd sinds mensenheugenis en Kouyate was eindelijk weer de breker die hij eind vorig seizoen was. Lukaku verprutste de beste kans op de 3-2 - weeral op pass van Kanu - met een onnodige kapbeweiging alleen voor De Vlieger.

Club en Anderlecht maakten er een leuke tweede helft van met kansen over en weer. Langs Anderlecht-kant waren vooral Kanu en Legear gevaarlijk terwijl Suarez de meeste van zijn acties zag mislukken. Kouemaha bleef hard werken, maar kwam niet tot doelgevaar. Uiteindelijk kreeg hij toch een kans, maar toen lag Proto goed in de weg.

Tot het einde spannend

De wedstrijd bleef spannend van begin tot einde, want ook toen beide ploegen hun beste krachten reeds gespendeerd hadden, bleven er kansen komen. Een hele goede voor invaller Lestienne bijvoorbeeld, maar die schoot onbesuisd over het helemaal lege doel. Een topper die de verwachtingen inloste, zo mogen we het zien.