Speeldag: 1/8 Finales
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard mept Genk uit de beker na flater Matoukou
Manuel Gonzalez

Genk heeft voor de vierde keer op rij niet kunnen winnen. Na drie competitieduels zonder zege ging de leider met 2-1 onderuit bij Standard in het bekertornooi.

Standard gaf de 19-jarige Christopher Verbist van de jeugdacademie een basisplaats als rechtsachter. De Rouches hadden licht overwicht in de beginfase zonder echt te dreigen maar de wedstrijd brak pas echt open toen Nzolo in de 16de minuut een strafschop floot na een fout van Anele op Leye. De herhaling toonde aan dat de meningen over deze strafschop verdeeld zullen zijn. Witsel zette zich achter de bal en schoot mooi in de linkerbovenhoek. Even daarvoor claimde Genk een strafschop na een fout van Ciman op Ogunjimi maar de scheidsrechter floot niet.

De Limburgers waren even van slag en Standard drukte door. Na een geweldige actie van Carcela schoot Tchité de aflegger tegen de Genkse verdediging. Daarna kwam Genk geleidelijk aan beter in de match. Een goede individuele actie van Anele zette Buffel alleen voor doel en de Bruggeling schoot de bal met zijn linker via Leye in doel. Na de gelijkmaker kon de competitieleider nog enkele keren dreigen via Barda, maar doelman Van Hout kwam niet meer in de problemen. De 1-1 ruststand was billijk.

De tweede helft begon zonder kansen maar Genk had wel het meeste balbezit. Uit het niks viel een doelpunt uit de lucht. Matoukou maakte een gigantische flater, Tchité zat kort op de bal en werkte binnen. Genk probeerde iets terug te doen maar kwam moeilijk aan kansen. Standard dreigde nog het meest via een bedrijvige Carcela.

De laatste tien minuten waren enorm spannend. Witsel kreeg uit de counter de ideale kans om het af te maken, zijn schot ging nipt naast het doel. Genk kon via Ogunjimi ook nog eens dreigen, maar hij kon de bal net niet voor Van Hout in doel tikken. Invaller Limbombé kopte van dichtbij over. Carcela trof aan de overkant nog de paal. Standard werkte de vier minuten extra tijd slim weg en Witsel schoot nog met links hard op Courtois.

De Rouches plaatsen zich voor de kwartfinales van de beker. Competitieleider Genk is uitgeschakeld en verloor drie van zijn vier laatste matchen. Vorige vrijdag speelde het 1-1 bij Westerlo.