Stadion: Luminus Arena
Genk verspeelt dure punten in Limburgse derby
Robby Morren

Racing Genk is er niet in geslaagd de Limburgse derby tegen Sint-Truiden te winnen. De club verspeelt zo belangrijke punten in de strijd om de titel.

De derby begon onmiddellijk fel met dreiging aan beide kanten. Het was Sint-Truiden dat na 7 minuten als eerste voor reëel doelgevaar kon zorgen via een hoekschop. Toch was het Racing Genk dat twee minuten later mocht juichen. Na een mooi opgezette aanval schilderde De Bruyne een voorzet op de voet van Barda die de bal van dichtbij hoog in doel knalde.

Vossen mist

In de daaropvolgende minuten bleef Genk voor dreiging zorgen. Even na het kwartier stuurde Barda Vossen diep maar zijn voorzet draaide op niets uit. Genk bleef drukken en na 19 minuten strandde de 2-0 op de paal. Na een mooie actie legde Pudil de bal terug op Vossen maar die trof het doelhout.

Sint-Truiden zorgde voor een tegenprik toen Rymenants werd weggestuurd maar zijn schot was te zwak en belandde in de handen van Courtois. In de daaropvolgende periode zakte Genk wat weg en kon STVV nog enkele aanvallen opzetten maar de schoten en voorzetten draaiden telkens op niets uit.

Tien minuten voor rust zag het thuispubliek hoe een schot van De Bruyne gelost werd door STVV-doelman Van der Jeugt waarna Vossen de rebound binnentikte. Het feestje ging echter niet door want de lijnrechter had buitenspel gezien.

Gelijkmaker

Tijdens de laatste 5 minuten voor de pauze kwam er opnieuw vuur in de wedstrijd. Zo stuitte Vossen op de Truiense verdediging, kreeg Schouterden niet voldoende kracht in zijn schot en had STVV-goalie Van der Jeugt een prima redding nodig op een kopbal van Ogunjimi.

Op slag van rust viel er dan toch nog een doelpunt. Het was Schouterden die de bal voor de neus van Joneleit voorbij Thibaut Courtois werkte.

Genk fel na rust

Genk kwam allesbehalve aangeslagen uit de kleedkamer en ging van bij het begin van de tweede helft nadrukkelijk op zoek naar een tweede treffer. Er kwamen kansen voor Pudil en Ogunjimi maar Van der Jeugt bracht telkens redding. Even later redde diezelfe Van der Jeugt de meubelen opnieuw toen Kevin De Bruyne een vrije trap bijzonder mooi naar de kruising krulde.

Sint-Truiden kon in de tweede helft voor het eerst echt tegenprikken in de 18de minuut. Sidibe werd vrijgespeeld maar doelman Courtois ging goed plat. Genk reageerde onmiddellijk via De Bruyne maar zijn knal zoefde langs.

Afstandsschoten

Vercauteren greep in door Vossen naar de kant te halen voor Thomas Buffel, een wissel die door het thuispubliek op gefluit werd onthaald. De druk van Genk nam af en de wedstrijd kabbelde verder met enkele afstandsschoten en twee vrije trappen van Töszer. Sint-Truiden slaagde er nog in Schouterden in het straatje te sturen maar Anele wist net voldoende te hinderen zodat het niet tot een schot kwam.

Vijf minuten voor affluiten kreeg Sint-Truiden nog een goede kans toen Odoi de bal richting kruising plaatste maar zijn schot was niet hard genoeg zodat Courtois kon in hoekschop kon werken. In blessuretijd stak Genk nog een tandje bij en trof het opnieuw de paal zodat de beide ploegen vrede moeten nemen met een gelijkspel.

Voor Sint-Truiden is het gelijkspel een succes, voor Genk betekent dit dat de kloof met Anderlecht nu 3 punten bedraagt.