Speeldag: Speeldag 1
Stadion: DSB Stadion
AZ zorgt voor eerste verrassing in Eredivisie
Steven Lammens

AZ legde vanmiddag PSV in de luren mede dankzij een geweldig doelpunt van Maarten Martens. Dries Mertens maakte meteen zijn eerste doelpunt voor de lampenclub. AZ won met 3-1 van PSV.

AZ Alkmaar begon gretig aan de wedstrijd maar dat resulteerde alleen maar in veel balbezit . Na een kwartiertje kwam PSV Eindhoven meer in de wedstrijd. Het eerste gevaar van de bezoekers kwam van onze landgenoot Dries Mertens die met een dribbel twee tegenstanders aan de praat hield, maar zijn schot ging net naast het doel. De thuisploeg kon via een vrije trap van Maarten Martens ook voor het eerste gevaar zorgen, maar het schot van Rasmus Elm was geen probleem voor doelman Andreas Isaksson. Meteen daarna een actie van op links van Erik Falkenburg die Martens aanspeelde ter hoogte van de penaltystip. Die twijfelde niet en schoot ineens op doel, Isaksson bracht redding met de hak. Falkenburg wist daarna opnieuw te dreigen maar zijn afstandschot ging ver naast het doel van de bezoekend doelman.

In de vijfentwintigste minuut werd AZ beloond voor het geleverde spel. Dirk Marcellis zette voor en Martens liet Isaksson met een knappe halve volley geen enkele kans. Vijf minuten later kwamen de bezoekers opnieuw opzetten via een hoekschop van Kevin Strootman die Jeremaine Lens bereikte maar zijn kopbal strandde op de lat. Meteen daarna zette Lens een knappe actie op via de rechterflank. Die kon Georginio Wijnaldum bereiken maar zijn schot ging onbegrijpelijk over. PSV bleef de wet dicteren en Wijnaldum kreeg wederom een open kans maar Esteban Alvarado Brown bracht redding.

In de veertigste minuut veerde de thuissupporters weer op na een prachtig afstandschot vanop zo een dertig meter van Nick Viergever. Zijn schot belandde in de linker bovenhoek en liet Isaksson geen schijn van een kans. Vlak voor rust konden de bezoekers terugslaan. Mertens met een mooi gekruisd schot in de linker beneden hoek.

Op het uur grabbelde de bezoekende goalie Isaksson naast de bal maar Ruud Boymans kon niet profiteren van de flater van de Zweed. Twee minuten later knappe actie van PSV via Guedes Marcelo die met een doorsteekpas Wijnaldum bereikte. Die passeerde Viergever maar werd neergehaald door de doelpuntenmaker. Scheidsrechter Eric Braamhaar legde de bal niet op de stip.

PSV had het betere van het spel maar kreeg geen kans meer bijeen gevoetbald. In de tachtigste minuut kwam AZ nog is opzetten via een knappe uitgespnnen aanval via Marcellis. Adam Maher liep zich mooi vrij in de ruimte en zette knap voor op Jozy Altidore die met een kopbal Isaksson wist te verschalken. PSV kon niet anders de voluit voor de aanval te kiezen. Dat resulteerde meteen daarna in een vrije trap van Mertens na een fout van Niklas Moisander op Ola Toivonen. Moisander mocht meteen naar de douche na zijn tweede gele kaart. De vrije trap van onze landgenoot raakte de bovenkant van de lat. Daarna bloedde de match volledig dood en eindigde zo in het eerste puntenverlies voor één van de titelfavorieten.