Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Stayen
Genk pakt volle buit in dolle Limburgse derby
Robby Morren

De Limburgse derby tussen STVV en Racing Genk werd een dolle wedstrijd met liefst zeven doelpunten. De landskampioen leek op weg een 1-3 voorsprong uit handen te geven tot Tözser kort voor affluiten een vrije trap binnenkrulde en zo de 3-4 eindstand vastlegde.

Robby Morren vanuit Sint-Truiden

De openingsfase was voor Racing Genk dat al na drie minuten dicht bij de openingstreffer was. Anele kon Buffel bedienen die van kortbij te zwak besloot op doelman Van Crombrugge maar die loste de makkelijke bal wat al snel voor doelgevaar zorgde.

Guido Brepoels
De thuissupporters -de twaalfde man- lieten zich horen in de twaalfde minuut. Een volledige minuut gingen de handen op mekaar voor de ontslagen coach Guido Brepoels, wiens naam door het stadion galmde. De fans deden dit nogmaals over in de vijftigste minuut.

Na een kwartiertje herstelde STVV het evenwicht en claimde een strafschop toen Reza neerging in de zestien van Genk maar ref Nzolo reageerde niet. De wedstrijd kabbelde voort tot even voor het halfuur. Eerst ging Van Crombrugge in de weg liggen op een poging van Kennedy. Aan de overkant mocht Reza te makkelijk Nadson en Simaeys omspelen vooraleer hij de bal mooi voorbij Köteles krulde.

Gelijkmaker
Lang kon STVV echter niet van die voorsprong genieten want al een minuutje later kwam de landskampioen op gelijke hoogte toen een voorzet van Buffel met een gelukje in doel belandde. Enkele minuten voor rust klom Genk bijna op voorsprong toen Vossen een bijzonder leuke actie uit zijn schoenen toverde. Hij stifte de bal heerlijk over Van Crombrugge maar het leer landde op de lat.

Snelle voorsprong
De tweede helft kon niet beter beginnen voor Racing Genk. Daeseleire liet zich te makkelijk uitschakelen door Pudil die de acherlijn haalde en uitstekend teruglegde op Buffel die in een leeg doel mocht binnentikken. Enkele minuten later ging Buffel neer in de zestien na een duel met Daeseleire maar ook nu reageerde Nzolo niet. Christ leverde aan de overkant een prima schot af waarbij Köteles zich helemaal moest rekken om de bal in hoekschop te duwen.

Daerden en Benteke
Na een kwartiertje in de tweede helft grepen beide coaches in. Zo liet Been Benteke debuteren en Koen Daerden mocht van Van der Elst voor het eerst in STVV-tenue voetballen. De nieuwe STVV-coach bracht met Smetana ook extra aanvalskracht. De thuisploeg ging op zoek naar de gelijkmaker en Genk kreeg meer ruimte zodat we naar een leuke pot voetbal keken.

Van hemel naar hel en terug naar hemel
Köteles moest redding brengen op een kopbal van Smetana en Anele gooide lijf en leden in de strijd om een schot van Daerden te blokken maar de goal viel aan de overkant. Eerst lag Van Crombrugge nog in de weg op een schot van Jelle Vossen maar in de rebound kon de spits de bal rustig binnenleggen.

Wedstrijd gespeeld denk je dan maar dat was helemaal niet zo. Christ liep de rechterflank af en knalde de bal loeihard schuin in de linkerbenedenhoek voorbij Köteles. Genk reageerde via Benteke die in de grote rechthoek enkele STVV-verdedigers omspeelde maar in extremis op Van Crombrugge stuitte.

De Genkse verdediging ging aan het wankelen en er was opnieuw een goede redding van Köteles nodig op een schot van Reza. Even later ging de Genkse goalie in de fout toen hij een hoge bal niet kon vasthouden. Die belandde voor de voeten van Kotysch die de gelijkmaker tegen de netten trapte.

Nog was de wedstrijd niet gespeeld want de landskampioen trok in de slotfase het laken alsnog naar zich toe. Het was Tözser die met nog 4 minuten te spelen een vrije trap in de linkerhoek voorbij Van Crombrugge krulde.