Speeldag: Speeldag 11
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
EK kan nog! België bouwt feestje en wipt over Turkije
Robby Morren

De Rode Duivels hebben hun eerste hun opdracht met verve vervuld. Kazachstan werd gedurende 90 minuten weggespeeld met een mooie 4-1 tot gevolg. Turkije verloor tegen Duitsland zodat België zijn lot nu in eigen handen heeft. Winst tegen Duitsland levert een ticket voor de barrages.

Robby Morren in Brussel

Leekens zorgde niet voor verrassingen en bracht met Witsel, Hazard, Dembele, Mertens en De Camargo en zeer aanvallend ingesteld elftal tussen de lijnen. Zoals aangekondigd gingen de Belgen vanaf minuut één op zoek naar een doelpunt en werd Kazachstan volledig op de eigen helft teruggedrongen. We noteerden pogingen van Van Buyten, Witsel, Vertonghen, Mertens en De Camargo maar doelman Loginovskiy was op geen foutje te betrappen.

Kazachstan hield voortdurend 10 man achter de bal en verdedigde potig met toestemming van ref Mazic die de kaarten op zak hield na ongehoorde tackles op Witsel en Hazard. De Belgen slaagden erin de flanken beter te benutten en in het slotkwartier van de eerste helft schilderde Ciman de openingstreffer vanop rechters op het hoofd van De Camargo maar die kopte centimeters over.

Strafschop
Op slag van rust, en met een voorsprong voor Duitsland tegen Turkije, konden de 30.000 fans aan het dansen gaan in het Koning Boudewijnstadion. Dembélé pakte uit met zijn gracieuze dribbelbewegingen, bediende Witsel in de zestien en die werd gehaakt. De Servische ref legde de bal op de stip en ouderdomsdeken Timmy Simons nam zijn verantwoordelijkheid: 1-0. Drie minuten later schudde Hazard met een prachtige actie de 2-0 uit zijn voetbalschoenen: na een dubbelpass met Mertens omspeelde hij enig mooi doelman Loginovskiy en legde zijn eerste treffer voor de Rode Duivels in het lege doel.

Sambavoetbal
De Rode Duivels waren vastberaden de talrijk opgekomen supporters een feestje te gunnen. De tweede helft was amper bezig of aanvoerder Kompany prikte de 3-0 tegen de netten na een goede redding van Loginovskiy op een kopbal van Dembélé. Terwijl Van Buyten een voorzet nipt over de kruising kopte, verdubbelde Müller de Duitse voorsprong tegen Turkije.

De Belgen speelden bevrijd en de technisch begaafde internationals brachten bij momenten sambavoetbal op de grasmat. Hazard, duidelijk in zijn sas, dwong de doelman met een schot vanop zo'n 25 meter tot een geweldige redding. Ook Witsel was kort bij de vierde van de avond met een afstandsschot.

Eden Hazard
Kurgulin haalde de onhoudbare Mertens onderuit en werd met rood vervroegd naar de kleedkamer gestuurd. Leekens haalde Hazard, die een bijzonder sterke partij speelde, naar de kant voor Odjidja. Zowat het ganse Koning Boudewijnstadion stond recht voor de speler van Lille en wat later galmde zijn naam door het stadion.

De bondscoach, met zijn gele gelukssjaal om, bracht ook Defour en Ogunjimi. De score liep nog op. Eerst was Ogunjimi nog dicht bij een goal, net als Vertonghen met een pegel vanop 20 meter en Witsel die zich uitstekend vrijkapte maar de voet van de doelman lag nog net in de weg. Kort voor affluiten werd het dan toch 4-0 toen een verdediger de bal, onder druk van Ogunjimi voorbij zijn eigen doelman werkte. Nurdauletov kon nog milderen tot 4-1 vanop de stip na een fout van Ciman. In de slotfase was Witsel nog twee keer dicht bij een vijfde goal.

België telt nu één punt meer dan Turkije speelt dinsdag in Duitsland een wedstrijd op leven en dood. Bij winst zijn de barragewedstrijden een feit.