Speeldag: Speeldag 18
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Sterk maar onmondig Standard stuit op Koteles
Tomas Taecke

Standard is er niet in geslaagd om landskampioen Genk in eigen huis te verslaan. De Rouches domineerden de hele wedstrijd maar vonden Koteles gedurende negentig minuten op hun weg (0-0).

Tomas Taecke in Luik

Traditioneel gingen Genk en Standard er ook vandaag van bij de aftrap vol tegenaan. Cyriac zag twee pogingen afgeblokt worden, aan de overzijde stond Bolat goed opgesteld bij een poging van Vossen. Na tien minuten kreeg Gonzalez de beste kans, Simaeys was net op tijd terug om zijn schot in hoekschop te weren.

Voor de wedstrijd werd Axel Witsel gehuldigd en dat leek de Luikenaars te inspireren. De Rouches namen het spel in handen en Genk mikte in het eerste luik van de wedstrijd vooral op de tegenaanval. Eén van die snelle tegenprikken resulteerde net niet in een vroege goal. Camus mocht drijven en aanleggen, Bolat devieerde de bal via de paal terug in het veld.

Standard dicteert de wet, Camus treft de paal

Standard ontsnapte maar stelde snel orde op zaken. Gonzalez speelde zich mooi vrij en zag zijn goed schot in extremis afgeblokt worden door Simaeys. Een goed spelende Nacho Gonzalez moest op het halfuur noodgedwongen naar de kant, Batshuayi nam zijn plaats in.

Vlak voor de rust werd de sfeer grimmiger en werden Simaeys en Cyriac geboekt. Het Luikse publiek uitte zijn woede aan het adres van scheidsrechter Vandevelde, die enkele twijfelachtige beslissingen nam in het nadeel van de thuisploeg.

Eens weer aan het voetballen, haalde Koteles een knappe vrijschop van Pocognoli uit de rechterbovenhoek. Nauwelijks één minuut later moest de doelman opnieuw plat na een knap schot van Mpoku. Na een aantrekkelijke eerste helft - waarin Standard het balbezit maar Genk de beste kans had - was de stand nog steeds ongewijzigd.

Na de koffie was de eerste kans voor de thuisploeg. Mpoku dolde met Anele in de zestienmeter maar schoot dan hard op Koteles. Standard nam zijn tegenstander meteen bij de keel en ging vroeg op zoek naar de openingstreffer. Seijas ging zijn kans vanop afstand, maar ook nu stond Koteles op de goeie plek. Diezelfde doelman koos net nadien opnieuw goed positie, toen Cyriac van dichtbij richting doel trapte. Genk reageerde met een schot van Barda, dat net over ging.

Standard krijgt geen verdiende treffer, Genk treft andermaal het doelkader

De Luikse druk nam steeds meer toe terwijl Genk vrede leek te nemen met een puntendeling. Cyriac legde twintig minuten voor tijd goed af op Mpoku, die de bal van dichtbij onbesuisd over het Genkse doel blaasde. Standard versierde hoekschop na hoekschop maar kreeg het leer niet in het net achter Koteles. Ciman vuurde de zoveelste bal op het doelkader, weer stond Koteles paraat. Negen minuten voor tijd testte Batshuayi andermaal de vuisten van de alomtegenwoordige bezoekende doelman.

Terwijl de Rouches alles in de strijd gooiden behoedde Bolat de thuisploeg voor het spreekwoordelijke deksel op de neus. Camus schoot van dichtbij op de doelman, in de herneming mikte Dugary vanuit een scherpe hoek op de dwarsligger. Batshuayi kreeg nog een kans maar uiteindelijk had Camus met een schot dat net over ging het laatste woord.

Standard is er niet in geslaagd het voortdurende veldoverwicht om te zetten in doelpunten en blijft zo steken op een gelijkspel tegen Genk. Racing onderging het spel maar was tweemaal heel dicht bij de winnende treffer.