Speeldag: Speeldag 21
Stadion: Luminus Arena
Benteke beslist Limburgse derby
Robby Morren

Racing Genk heeft de derby tegen STVV gewonnen met het kleinste verschil. Een overtuigende prestatie legde Genk evenwel niet op de grasmat. De bezoekers kwamen op voorsprong maar de ingevallen Benteke en een rode kaart voor Kotysch zorgden voor de ommekeer.

Robby Morren in Genk

Helemaal uitverkocht was de Cristal Arena niet voor het Limburgse duel maar de thuisblijvers hadden ongelijk want beide teams begonnen met aanvallende intenties aan de wedstrijd. Het spel ging goed op en neer en er kwamen mogelijkheden langs beide kanten. Zo kon kwam Simaeys net te kort om een hoekschop binnen te duwen, was een voorzet van Buffel te ver achter de alleenstaande Barda en stuitte de doorgebroken De Bruyne op doelman Verhulst. Aan de overkant was Köteles goed bij de les: hij had uitstekende reddingen in huis op pogingen van Schouterden en Daeseleire.

STVV opent de score
Het verschil tussen de landskampioen en de hekkensluiter was in het eerste halfuur niet merkbaar en de Hongaarse doelman moest zich na een halfuur gewonnen geven. Wim Mennes trok naar voor, kapte Anele uit en trapte een lage voorzet richting tweede paal waar Ngawa het leer ongestoord kon binnenduwen. Genk ging domineren en zocht de flanken op maar de voorzetten misten precisie. Het was dan ook wachten tot de 40e minuut vooraleer we nog een doelpoging konden noteren: De Bruyne trapte in de linkerbenedenhoek maar Verhulst duwde in hoekschop. Die leverde bijna de gelijkmaker op maar opnieuw ging Verhulst goed plat op een kopbal van Simaeys. Onder een fluitconcert van de eigen supporters moest Genk naar de kleedkamer.

Benteke beslissend
Trainer Mario Been greep in en hield Thomas Buffel in de kleedkamer en Benteke mocht plaatsnemen in de spits, een wissel die door het publiek op gejoel werd onthaald maar die beslissend bleek. Eerst kon Benteke bijna profiteren van een te korte terugspeelbal maar opnieuw stond Davino Verhulst in de weg. Wat later was de aanvaller wel beslissend: met een prima pass stuurde hij Camus alleen op doelman Verhulst af maar Camus werd door Kotysch op de hakken gelopen. Ref Boucaut legde de bal op de stip en Kotysch kreeg een rood karton onder de neus geduwd. Barda trapte de penalty zuiver binnen. Twee minuten later kreeg Benteke een afgeweken voorzet van Barda voor de voeten en plaatste die beheerst voorbij Verhulst: 2-1.

Met een man meer drukte Genk de bezoekers op de eigen helft en de mogelijkheden volgden elkaar in sneltempo op maar STVV, dat net als tegen Kortrijk met veel inzet speelde, had via Iandoli, Daerden en de ingevallen Menga nog kansen op de gelijkmaker. Toch waren de beste mogelijkheden nog voor Genk maar een sterk keepende Verhulst stond in de weg bij een kopbal van Benteke, een schot van Tözser en een doorbraak van Barda.

Top zes
Sint-Truiden blijft op de laatste plaats kamperen, terwijl Racing Genk zich dankzij deze 3 punten weer in de top zes van het klassement nestelt.