Club Brugge met billen bloot bij landskampioen
Fabian Morren

Racing Genk heeft een optie genomen op de play-off I. De landskampioen zette een zwak Club Brugge met duidelijke cijfers opzij.

Fabian Morren in Genk

Club Brugge-coach Christoph Daum had niet echt een verrassing in petto in de basisopstelling. Ryan Donk nam zijn plaats weer in na een Europese schorsingsdag tegen Hannover. Thomas Meunier behield het vertrouwen ten koste van Maxime Lestienne. Mario Been toverde Anthony Vanden Borre uit de hoge hoed. De rechtspoot verving de geblesseerde Thomas Buffel (lies).

Na nog niet eens vier minuten had Club eigenlijk al op voorsprong moeten staan, maar Victor Vazquez liet de voorsprong liggen. Het was echter niet het sein voor een sterke eerste helft van Club Brugge. Blauw-zwart liet het initiatief vaak aan de thuisploeg. Gelukkig kon Club rekenen op Vossen en Benteke, die vooraan bij Genk daadkracht en vertrouwen misten om paniek te zaaien in de Brugse gelederen. Benteke mist in zijn acties vaak het overzicht. Zo vergat hij De Bruyne aan te spelen na dom balverlies van Ryan Donk. De Genkse spits trapte dus maar zelf, en dat was helemaal niet de beste keuze.

Ondanks de wat flauwe prestatie voor rust had Club toch al zeker één keer kunnen en moeten scoren. Na een enorme dekkingsfout achteraan bij Genk kreeg Zimling alle tijd om aan te leggen, maar de verdedigende middenvelder besloot voorlangs. Bij Genk bleef het vaak beperkt tot een afstandsschot of een foute keuze in de laatste pass. Schotjes van De Bruyne en Camus werden heel makkelijk gepakt door doelman Jorgacevic.

Benteke t(fl)op
De onmacht van Benteke werd kort na rust nog eens pijnlijk duidelijk. Alleen voor doelman Jorgacevic slaagde hij er toch nog in om het leer naast te trappen. De kans missen leek moeilijker dan ze af te maken. Enkele minuten later zette de boomlange spits zijn fout wel recht. Aan dat doelpunt ging een prachtige Genkse aanval vooraf. Die begon bij Camus en via Vanden Borre bereikte Kevin De Bruyne met een prima voorzet uiteindelijk Benteke. Ditmaal kopte hij de bal wel keurig binnen. Even voordien had Genk ook al een penalty kunnen krijgen na een overtreding van Hoefkens op Hyland.

En Club Brugge? Dat begon maar slap aan die tweede helft. Pas na een kleine twintig minuten in de tweede helft waren de bezoekers nog eens echt dreigend. Refaelov en Akpala trapten binnen de tien seconden echter tegen de paal. Genk toonde zich aan de overkant efficiënter. Jorgacevic kreeg een pegel van De Bruyne niet geklemd en Benteke was goed gevolgd om in de rebound Club op een dubbele achterstand te zetten.

Gemiste strafschop
Ondanks die nieuwe opdoffer was de West-Vlaamse veer nog niet gebroken. Zo pakte Bailly op een poging van Bakenga nog eens uit met een redding als vanouds uit. Genk kende op de counter echter geen genade met Club. De aanval was opnieuw heerlijk en ging over drie stations. Het begon bij De Bruyne en via Benteke werkte Jelle Vossen heerlijk af. Die derde treffer was er écht wel te veel aan voor Club. Barda miste vanaf de stip zelfs nog dé kans op de 4-0.