Speeldag: Speeldag 28
Stadion: Jan Breydel
Vroeg doelpunt Refaelov bezorgt Club de zege
Tomas Taecke

Dankzij een vroeg doelpunt van Lior Refaelov heeft Club Brugge de topper tegen Standard gewonnen (1-0). De Rouches gingen na de pauze nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar keren met lege handen terug naar Luik.

Tomas Taecke in Brugge

Hoewel Club Brugge de wedstrijd snel in handen nam, kreeg Standard toch de eerste kansjes. Buyens schoot na twee minuten net naast de linkerbovenhoek en ook de poging van Gakpé belandde net niet tussen de palen. Club eiste het balbezit op en klom bij de eerste echte mogelijkheid meteen op voorsprong. Hoefkens kopte een verre vrijschop opnieuw in het pak waar Akpala zich meester maakte van het leer. De Nigeriaan bediende Refaelov, die de bal hard voorbij Bolat schoot (1-0).

Refaelov schiet Club snel op voorsprong

Blauw-zwart zat na een kwartier spelen op rozen maar nam daar geen genoegen mee. Akpala werd mooi afgezonderd door Vazquez, maar de spits aarzelde net te lang om de voorsprong te verdubbelen. Standard zakte weg en zag hoe Hoefkens de kans op de 2-0 tot tweemaal toe verzuimde. In gelijkaardige situaties profiteerde de rechtsachter niet van de foutjes van Bolat, die tot tweemaal toe geen raad wist met een hoge bal.

Standard herstelde voorbij het halfuur het evenwicht en kreeg tien minuten voor inrukken een reuzenkans op de gelijkmaker. Gakpé mocht op aangeven van Goreux alleen op de thuisdoelman gaan. De linkervleugel verschalkte Jorgacevic, maar zag hoe de teruggelopen Almeback de bal van de lijn kon vegen. De laatste kans voor de pauze was voor Meunier. Na een prachtige dubbelpass met Refaelov stuitte de rechterflank op een goed opgestelde Bolat, die Standard op slag van rust in de wedstrijd hield.

Almeback veegt gelijkmaker weg voor de lijn

Kort na de rust kwam Hogli in de plaats van de geblesseerde Donk en bracht de bezoekende coach Tchité in de plaats van Batshuayi. Standard ging op zoek naar de gelijkmaker en nam daarbij snel het heft in handen. Echte kansen kregen de Rouches in het eerste kwartier na de pauze echter niet. Op het uur kreeg blauw-zwart wel de eerste waarschuwingen. Vainqueur zag een hard grondscherend schot maar net naast gaan, Buyens kon op zijn beurt niet profiteren van het slecht wegwerken van Jorgacevic.

Club Brugge hapte even naar adem maar reageerde snel. Meunier mocht vanop vijf meter zijn kans gaan, maar vond andermaal een sterke Bolat op zijn weg. Riga bracht de wederoptredende Van Damme halfweg de tweede helft binnen de lijnen. Kort daarop kreeg Vainqueur dé mogelijkheid op de gelijkmaker. Tchité zette goed voor maar de Fransman kopte van dichtbij voorlangs. Ook Cyriac kon op vrijschop van Pocognoli met het hoofd niet tussen de palen mikken. Vlak voor inrukken was invaller Bjarnason nog dicht bij een doelpunt, maar Bojan was opnieuw bij de pinken.

Standard speelde na de pauze grotendeels op de helft van de thuisploeg, maar kreeg weinig uitgespeelde kansen. De flankvoorzetten van Goreux en Ciman werden zonder veel problemen weggewerkt en ook Tchité kwam zelden of niet in stelling. Club Brugge onderging het spel na de pauze, maar hield uiteindelijk toch de drie punten thuis. Standard blijft voorlopig vijfde in de rangschikking, terwijl blauw-zwart opnieuw over AA Gent naar de tweede plaats klimt.