Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Jan Breydel
Mbokani beslist onderhoudende topper
Tomas Taecke

Anderlecht heeft in het Jan Breydelstadion een eerste stap richting landstitel gezet. Met een vroeg doelpunt besliste een sterke Mbokani de spannende topwedstrijd (0-1). Paars-wit telt opnieuw vier punten meer dan zijn voornaamste titelconcurrent.

Tomas Taecke en Johan Walckiers in Brugge

Voor de absolute kraker van de vijfde speeldag in PO1 posteerde Ariël Jacobs enigszins verrassend Odoi als linksachter. Net als Vadis bij Club bleef ook Gillet bij Anderlecht op de bank. De herstelde Zimling maakte opnieuw deel uit van de centrale driehoek, terwijl Bacca de plaats van de geblesseerde Refaelov innam. Het Jan Breydelstadion, dat voor het eerste in lange tijd tot de nok gevuld was, zag hoe blauw-zwart de vijandigheden na vijf minuten opende. Figueras haalde hard uit van buiten de grote rechthoek, de goed opgestelde Proto voorkwam een vroege tegengoal. De Anderlecht-doelman hield even zijn adem in toen Kljestan kort daarna op hoekschop bijna in eigen doel kopte.

Club nam een wervelende start terwijl Anderlecht in de beginfase zoekend was. Paars-wit ontsnapte een tweede keer toen de doorgebroken Bacca onterecht werd afgevlagd. Nog in het openingskwartier ging Vazquez twee keer zijn kans, maar de middenvelder miste telkens het kader. Anderlecht kwam er een eerste keer uit en meteen waren de Brusselaars aan het feest. Na knap samenspel met Suarez schoof Mbokani van dichtbij de openingsgoal onder Jorgacevic door (0-1). Het antwoord van Club liet even op zich wachten totdat Figueras halverwege de eerste helft de gelijkmaker mocht binnen duwen. Akpala kopte de bal bij de tweede paal netjes voor doel, de Spanjaard miste onbegrijpelijk.

Anderlecht scoort bij eerste uitbraak

Met de voorsprong op zak herstelde Anderlecht snel het evenwicht. Bacca knalde nog op de vuisten van Proto, maar aan de overzijde had Mbokani misschien wel recht op een strafschop. De Congolees draaide knap voorbij Figueras maar werd gehinderd bij de afwerking. Vlak voor de rust ging een vluchtschot van Donk net over, maar was opnieuw Mbokani het dichtst bij een doelpunt. 'Dieu' troefde andermaal Figueras af maar trapte van dichtbij op de vuisten van een attente Jorgacevic. Na een degelijke eerste helft trok Anderlecht met een nipte voorsprong richting kleedkamers (0-1).

Net zoals in de eerste helft begon ook Club na de koffie het best. Hoefkens vond het hoofd van Meunier maar de vleugelspits kopte te zwak in de armen van Proto. Bacca vond op zijn beurt Vazquez maar ook de Spanjaard kon de bezoekende doelman niet in verlegenheid brengen. Daum bracht Vazquez in de plaats van Hogli en plaatste Blondel op de linksback. De Brugse druk steeg naarmate de wedstrijd vorderde, alleen bleven de uitgespeelde kansen uit. Anderlecht mikte op een bevrijdende counter maar vooral Jovanovic was niet efficiënt genoeg op de tegenaanval.

Club krijgt niet wat het verdient

Halfweg het tweede bedrijf gooide Daum zowel Lestienne als Vleminckx in de strijd. De invallers zagen hoe hun aanvoerder Hoefkens zijn lichaam voor de bal gooide om een gevaarlijke poging van Mbokani af te blokken. Een kopbal van Suarez ging ook maar net over de Brugse doelmond. Blauw-zwart nam wat gas terug, opnieuw Mbokani liet na de wedstrijd te beslissen. De spits mocht na een verre uittrap van Proto alleen op Jorgacevic gaan, maar lepelde de bal over het doel van de Servische doelman. Aan de overzijde had Club het geluk niet aan zijn zijde. Lestienne passeerde twee tegenstanders en gaf mee met de vrijstaande Vleminckx, het schot van de invaller kwam via de tweede paal opnieuw in het veld.

Club zette in de slotfase alles op alles maar ook nu bleven de uitgespeelde kansen uit. Op het schot tegen de paal van Vleminckx na werd Proto zelden onder vuur genomen. Anderlecht wint met het kleinste verschil en diept de kloof tussen de nummers één en twee in het klassement opnieuw uit tot vier punten. In geval van winst tegen Standard ziet Club Brugge uitdager Racing Genk nu naderen tot op drie punten.