Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Luminus Arena
Genk buigt 0-2 om in doldwaze clash
Robby Morren

Racing Genk heeft zijn vierde opeenvolgende zege te pakken na een doldwaze topper tegen Standard. Vijf doelpunten en een rode kaart vormden de ingrediënten voor een gekruide clash waarin Standard met 9 man eindigde en die Genk met 3-2 won.

Robby Morren in Genk

Jose Riga bracht in vergelijking met de wedstrijd op Kortrijk een half nieuw elftal tussen de lijnen. Seijas, Gershon en Gakpé verhuisden naar de bank en Opare, Gonzalez, Pocognoli, Buyens en Mujangi Bia mochten nu wel starten. Mario Been bracht Joneleit in de plaats van de geschorste Tshimanga en behield verder het vertrouwen in het team dat Anderlecht versloeg.

Tchité
De wedstrijd kon niet beter beginnen voor de bezoekers want al na twee minuten deed Tchité de netten trillen nadat zijn vrije schop op de muur was afgeweken. (0-1) Genk moest voor het kwartier nog twee keer de adem inhouden; eerst toen Köteles met de vingertoppen een poging van Tchité kon redden na een misverstand in de defensie en daarna liet diezelfde Tchité de 0-2 liggen na een prima pass van Buyens.

Strafschop
Na een kwartier stak Genk voor het eerst de neus aan het venster en kreeg Benteke twee uitstekende mogelijkheden op de gelijkmaker maar hij miste. Scheidsrechter Boucaut floot ondertussen zowat alle betwistbare fases in het voordeel van de Rouches waardoor de frustratie bij de Genkenaars opliep. Op het halfuur werd het helemaal erg voor de thuisploeg toen de ref de bal -geheel terecht- op de stip legde na een fout van Köteles op Tchité. Buyens zette de strafschop feilloos om en de 0-2 stond op het scorebord. Genk probeerde daarna wel maar Standard speelde kort op de man en haalde het ritme uit het spel.

Dolle tweede helft
Zo goed Standard de wedstrijd onder controle had tijdens de eerste helft, zo zwak was hun tweede. Trainer Been greep in en wisselde een zwak acterende Vanden Borre voor Croux, ook Joneleit bleef binnen en zijn plaats werd ingenomen door Grimi. Genk kwam met een heel ander gelaat uit de kleedkamer en kon de bordjes binnen het kwartier in evenwicht brengen. Hyland stak de bal door tot bij Buffel, Pocognoli zette er nog zijn voet tussen en verschalkte zo zijn eigen doelman. (1-2) Genk drukte door en het was Vossen die de gelijkmaker na een slim balletje van Buffel tegen de touwen prikte.

Donkerrood voor Batshuayi
Na 65 minuten ging even het licht uit bij de ingevallen Batshuayi. Na een duel met Simaeys plantte hij zijn voet vol op de buik van de verdediger: rood was het logische gevolg en Standard moest nog 25 minuten met 10 verder. De thuisploeg rook de overwinning en Benteke kon profiteren van een misverstand tussen Bolat en Felipe om de 3-2 op het scorebord te zetten. Tot overmaat van ramp voor Standard viel wat later doelman Bolat geblesseerd uit toen alle wissels waren opgebruikt zodat aanvoerder Jelle Van Damme de keepershandschoenen moest aantrekken.

Wie dacht dat Standard met negen man een vogel voor de kat was, had het mis want kort voor tijd moest Köteles nog alles uit de kast halen om een kopbal van Gonzalez uit de kruising te zweven.

Genk won met 3-2 en springt zo weer naar de derde plaats met nog slechts 3 punten minder dan Club Brugge. Standard doet een slechte zaak en wacht na 5 wedstrijden in play-off 1 nog steeds op een eerste zege.