Datum: 28/07/2012 18:00
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Guldensporenstadion
Anderlecht laat punten liggen in Guldensporenstadion

Anderlecht heeft de competitie ingezet met een zwaar bevochten gelijkspel. Zukanovic bracht KV Kortrijk op voorsprong, maar in de tweede helft - en tegen tien man - was het Deschacht die een punt uit de brand sleepte.

Johan Walckiers in Kortrijk

Anderlecht kroop al in de eerste minuten door het oog van de naald toen Kamghain de ruimte achter Wasilewski werd ingestuurd. De jonge Fransman kwam tot aan de rand van de zestien, maar daar kwam ook Proto aangeschoven die het leer uit de voeten van de aanvaller haalde met een prima tackle.

Kamghain maakt indruk
Anderlecht zette daar een paar kopkansen voor Mbokani en Kanu tegenover, maar echt indrukwekkend was het nog niet wat de landskampioen serveerde. Kortrijk legde vooral de pijnpunten achteraan bloot. Bij een vrije trap mocht Capon zomaar bediend worden in de zestien. Zijn schot belandde niet tussen het kader, maar kon ook niet weggewerkt worden door Wasilewski. En daar was verdediger Zukanovic om de bal zomaar binnen te duwen, 1-0. Drie roodhemden stonden er alleen in de zestien en dat was niet naar de zin van Proto. Achteraan rammelde het trouwens wel meer bij Anderlecht.

Paars-wit begon toch beter te combineren, maar echt grote kansen leverde dat niet op, want Reynaldo en Mbokani misten het doel. En op de vrije trappen van Biglia rekenen was niet meteen het beste idee. Dan ging het veel beter bij Kortrijk vooraan, waar Kamghain indruk bleef maken en ook die andere Fransman achteraan També viel op.

Mbokani mist penalty
Kamghain blesseerde zich echter vroeg in de tweede helft en pas dan mocht publiekslieveling Brecht Dejaeghere invallen. En bij de bezoekers had Van den Brom absoluut niet het minste schroom Jovanovic naar de kant te halen voor Iakovenko. Met ook de komst van De Sutter schakelde Anderlecht over naar een 4-4-2.

Even later leek dat al te renderen toen Mbokani in de zestien onderuit werd gehaald en een penalty versierde. Van Hout kreeg onbegrijpelijk rood, want També maakte de fout. Invallersdoelman Darren Keet maakte het onrecht echter goed door de zwak ingeschoten strafschop van Mbokani te stoppen.

Deschacht met een schaarse goal
Anderlecht tegen tien was niet veel anders dan tegen elf: veel proberen, weinig kansen. Wel nog één goeie voor Mbokani toen Gillet Zukanovic de bal afsnoepte en Keet ondertussen uit zijn goal al was. Maar 'Dieu' had een weinig begenadigde dag. Nfor had aan de overkant zelfs al de 2-0 aan de voet gehad, maar Proto hield het speelbaar.

En dus was het wachten op de gelijkmaker, maar die kwam er wel via een heel onverwachte voet. Olivier Deschacht scoorde van aan de rand van de zestien zijn eerste goal in-ik-weet-niet-hoeveel-tijd. Met rechts dan nog wel! Anderlecht bleef proberen om de drie punten naar huis te halen, maar Keet hield Gillet nog van de winning goal.

Kortrijk en Anderlecht deelden dus de punten, wat misschien nog wel de meest terechte uitslag was. Dit KVK lijkt echter zeer goed in elkaar te zitten en zal nog heel wat ploegen verrassen. Anderlecht heeft nog wat werk voor de boeg als het in de Champions League wil geraken.