Speeldag: Speeldag 15
Stadion: Daknam
Patosi imponeert in 2-1 zege tegen Standard
Sander De Graeve

Lokeren won vanavond verdiend van Standard met 2-1. In de eerste helft hield Copa zijn ploeg enkele keren recht met goede reddingen. In de tweede helft was Standard te onmondig om iets terug te doen. Van Damme lukte op het eind wel nog de eerredder.

Sander De Graeve in Lokeren

In een gelijk opgaande eerste helft had Standard de beste kansen. Copa hield Lokeren recht. Hij ranselde een (te slap) schot van Buyens, een vrije trap van Seijas en een gevaarlijke kopbal van Van Damme uit zijn doel.

Lokeren deed op het middenveld goed mee maar de laatste pass was vaak onzuiver. Harbaoui kon tweemaal koppen maar echt gevaarlijk werd het nooit voor het doel van Kawashima. Alleszins, tot Kanu besloot om de Braziliaanse tackle van stal te halen.

Penalty

De verdediger van Standard ging met twee voeten vooruit in op Galitsios in de zestien. Ref Nzolo had er geen erg in en gaf aan dat de Braziliaan de bal speelde. Hij werd onthaalt op een welgemeend ‘dief, dief, dief!’ van de thuisaanhang. De bal had steeds op de stip gemoeten in deze fase.

Hoewel Standard voor de beste kansen tekende kwam Lokeren even voor rust op voorsprong. Na een goed aangesneden corner van Leko kon Harbaoui mooi geplaatst binnenkoppen in de verste kruising. De supporters van Lokeren hieven de goalhymne van Standard aan. Lokeren stond zo aan de rust op een 0-1 voorsprong.

Dezelfde 22 spelers begonnen aan de tweede helft waarin het eerste kwartier gekenmerkt werd door veel middenveldspel. Een zeldzaam moment van opwinding kwam er van de goed spelende Ayanda Patosi.

Patosi-show

De Zuid-Afrikaan van Lokeren kon de bal afsnoepen van Vainqueur en ging voorbij een boel spelers van Standard. Zijn kanonskogel vloog tot opluchting van Kawashima net over de kruising. Het zou niet de enige opwinding zijn waar Patosi voor zou zorgen.

Standard had al twee wissels doorgevoerd, Mpoku en Ezekiel in voor Buzaglo en Seijas, wanneer de kleine Zuid-Afrikaan de bal opnieuw kreeg. Hij twijfelde niet en scoorde met een prachtige volley de 2-0 voor Lokeren. Kawashima werd werkelijk gefusilleerd.

Technische problemen bij de scheids

Na de 2-0 rolde de ‘Mexican Wave’ door Daknam. De deining was blijkbaar zo stevig dat het elektronische bord van de vierde scheids defect raakte. Biton kwam Batshuayi vervangen met ouderwetse bordjes.

Aan de Patosi-show kwam abrupt een einde wanneer hij vervangen moest worden na een lichte blessure. Mokulu kwam in zijn plaats, Patosi kreeg een staande ovatie. Standard kon in de tweede helft geen vuist meer maken. Lokeren, dat in de eerste helft Copa mocht danken, was beter en speelde de wedstrijd na de 2-0 bijna zonder problemen uit.

Standard kon helemaal op het eind toch nog de aansluitingstreffer maken, Van Damme kopte de bal voorbij Copa. Die zat er nog even bij maar niet voldoende. Meteen daarna floot Nzolo af, eindstand was 2-1.