Datum: 18/11/2012 18:00
Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Lotto Park
Mbokani schiet Anderlecht in extremis voorbij Kortrijk

Het wordt een oud verhaal: als Anderlecht echt een doelpunt nodig heeft, wordt er nog maar naar één man gekeken. Met zijn achtste doelpunt van het seizoen bezorgde 'Dieu' paars-wit de drie punten. Anderlecht morste een hele wedstrijd met de kansen tegen een fel verdedigend Kortrijk.

Johan Walckiers in Anderlecht

Anderlecht kreeg zondag iets meer West-Vlaamse tegenwind dan de week ervoor. Kortrijk speelde met De Mets en N'Diaye als extra buffer voor de verdediging en het duurde dan ook lang voor paars-wit een gaatje vond. Bruno probeerde het met een afstandsschot dat een paar centimeter naast ging en Jovanovic met een niet onaardige kopbal die naast ging.

Keet in grote doen

Maar over het algemeen was het maar een flauwe eerste helft met Kortrijk dat massaal terugplooide. Mbokani werd goed opgevangen en was quasi onbereikbaar. De West-Vlamingen speculeerden op de counter, maar ook dat kwam er niet uit. Tien minuten voor tijd begonnen de kansen ineens wel te komen. Jovanovic schoot vanuit een scherpe hoek op Keet, Bruno probeerde het na een knappe kapbeweging ook eens, maar vond eveneens Keet op zijn weg, een voorzet van Oussalah kon door Dejaegere net niet binnengeschoten worden en een mooi afstandsschot van Praet werd weer gestuit door de Zuid-Afrikaan.

En diezelfde Keet eiste nog een grotere glansrol op. Anderlecht kreeg immers een penalty na hands van Reynaud op een schot van Mbokani. Biglia achter de bal, maar Keet ging naar de goeie hoek en hield zijn ploeg op 0-0. En de superlatieven mochten bovengehaald worden voor de prestatie van Keet in die eerste helft, want een schitterende nekslag van Mbokani werd ook nog uit de hoek gehaald door hem.

Morsen met kansen

De thuisploeg ging door op zijn elan en bleef de openingsgoal zoeken. Nuytinck kreeg vroeg in de tweede helft twee kansen, maar kon het leer ook niet tegen de netten krijgen. Kortrijk kwam in het spel niet voor, maar met de minuten tikten wel weg in het voordeel van de bezoekers. En die probeerden ze nog wat te verkorten door op elk mogelijk moment wat tijd te winnen.

Kouyate en Kljestan kwamen alleen voor doel, maar vonden slechts het zijnet. Kortrijk bleef strijden en Anderlecht kwam in tijdsnood. Maar daar was de donkere gemaskerde weer. In de absolute slotfase van het duel sloeg Mbokani opnieuw toe. Een doelpunt uit de draai. De Congolees heeft zijn bijnaam van 'verlosser' weeral verdiend. Kortrijk probeerde met de eigen wapens te strijden, maar kreeg uiteindelijk toch het deksel op de neus. De zege van Anderlecht kan niet onverdiend genoemd worden.