Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Lotto Park
Racing Genk houdt titelstrijd razendspannend
Robby Morren

Racing Genk heeft de titelstrijd bijzonder spannend gehouden. Anderlecht speelde een goede partij maar de Limburgers toonden zich bijzonder efficiënt en wonnen met 1- 2. In de slotfase kon Nuytinck de gelijkmaker vanop de stip scoren maar Köteles pakte.

Robby Morren in Brussel

John van den Brom verraste met zijn elftal. Hij moest de schorsing van Gillet, Mbokani en Jovanovic opvangen. In hun plaatsen begonnen Odoi, De Sutter en Suarez. De Nederlandse oefenmeester hield Praet, Deschacht en Bruno op de bank en bracht De Zeeuw, Safari en Iakovenko aan de aftrap. Bij Genk liet Mario Been de verwachte elf opdraven. Kara verving de geschorste Koulibaly en Anele kreeg de voorkeur op Fernandez.

Indrukwekkend Anderlecht
Louis Van Gaal was naar Brussel afgezakt voor deze topper. Wat hij van zijn landgenoten Nuytinck en De Zeeuw te zien kreeg, zal hem ongetwijfeld tevreden stemmen. De Zeeuw had na tien minuten al twee prima kansen om te scoren. Eerst kreeg hij een knappe voorzet van Odoi niet onder controle aan de eerste paal en een minuut later week een knal van de Nederlander af op Simaeys. Het was trouwens al Anderlecht wat de klok sloeg, de troepen van Besnik Hasi -van den Brom zat een schorsingsdag uit- grepen Genk vanaf de eerste minuut bij de keel. Anderlecht was gretiger, won de duels, legde snelle combinaties op de grasmat en hield de ruimtes klein.

Racing Genk kreeg werkelijk geen voet aan de grond in het Astridpark, op alle vlakken moest het onderdoen voor de Brusselaars. Het was dan ook oververdiend toen Bram Nuytinck een uitgemeten voorzet van Iakovenko na 37 minuten onder het goedkeurend oog van Van Gaal tegen de touwen kopte. (1-0)

Anderlecht begon na zijn indrukwekkende eerste helft ook verschroeiend aan de tweede periode. Iakovenko, die zijn coach bedankte voor zijn basisstek met een prima prestatie, was de auteur van twee uitstekende voorzetten maar bij de eerste was Köteles eerder op de bal dan De Zeeuw en bij de tweede mikte Kljestan de bal nipt naast. De Sutter kreeg een vrije schietkans maar opnieuw stond Köteles in de weg.

Gevleide gelijkmaker
Zo bleef de dubbele voorsprong uit en naarmate de partij vorderde moest Anderlecht wat gas terugnemen. Mario Been bracht Gorius in de plaats van Hyland en die wissel rendeerde. Halfweg de tweede helft trapte de Fransman een prima corner en Kara kopte de gevleide gelijkmaker aan de tweede paal binnen. (1-1)

Weer een penaltymisser
Anderlecht was even van slag en Genk toonde zich wel superefficiënt. Met nog een kwartier te gaan scoorden de Limburgers opnieuw na een spelhervatting. De Ceulaer kopte een vrije trap richting Vossen die de 1-2 op het scorebord zette. (1-2) Met nog drie minuten te gaan, ging Tshimanga in de zestienmeter aan Suarez hangen. Nzolo legde de bal op de stip. Nuytinck moest deze belangrijke elfmeter trappen maar penaltyspecialist Köteles redde uitstekend.

Deze nederlaag komt ongetwijfeld bijzonder hard aan in het Astridpark. Na één speeldag in play-off I ziet Anderlecht de kloof die het in de reguliere competitie had opgebouwd slinken tot amper 3 punten van Racing Genk dat zich weer volop mengt in het titeldebat.