spaSpanje
itaItalië
0-1
120' Antonio Candreva (pen)
Datum: 27/06/2013 21:00
Competitie: Confederations Cup
Speeldag: Halve Finales
Jesus Navas trapt Spanje naar finale
Manuel Gonzalez

Spanje neemt het zondag tegen Brazilië op in de finale van de Confederations Cup. Na een scoreloos gelijkspel klaarde de wereldkampioen de klus op strafschoppen.

Spanje en Brazilië gaan onder elkaar uitmaken wie deze editie van de Confederations Cup wint. Voor  velen wordt het alvast een droomfinale, al verdiende Italië meer. Jesus Navas trapte de beslissende strafschop tegen het net, Leonardo Bonucci was dan weer de gebeten hond bij de verliezers.

Het was Italië dat het felst uit de startblokken schoot. La Squadra Azzurra was duidelijk op revanche belust na de 4-0-vernedering in de EK-finale van vorig jaar. Spanje had het duidelijk moeilijk met de tempoversnellingen van de blauwhemden, voor de gelegennheid in het wit, die zichtbaar geen last hadden van de afwezigheid van de geblesseerde Mario Balotelli.

Italiaanse Rijk

Spanje kreunde in de eerste helft, maar brak niet. Onder anderen Christian Maggio, Alberto Gilardino en Daniele De Rossi wrongen de Italiaanse kansen vakkundig de nek om. Ook Claudio Marchisio kopte het leer ei zo na tegen de touwen, maar Iker Casillas zag de bal tot grote opluchting naast zoeven.

De kans van de eerste helft kwam echter op naam van Emanuele Giaccherini. De aanvaller van Juventus moest scoren, maar Casillas bewees het ongelijk van José Mourinho en pakte uit met een prachtsave. Luttele ogenblikken later was het Spanje dat eindelijk de neus aan het venster stak. Fernando Torres knalde echter nipt naast. Rusten met 0-0.

Goden in het spel

De tweede helft was lange tijd een maat voor niets. Het leek alsof beide elftallen iets verkeerd gegeten of gedronken hadden tijdens de pauze. Vijf minuten voor affluiten viel dan toch eindelijk een kans te noteren. En wat voor één! Gerard Piqué mocht aanleggen vanaf het penaltypunt, maar de verdediger van FC Barcelona knalde onbesuisd over. Op naar verlengingen!

De verlengingen gingen verrassend genoeg door waar de eerste helft was geëindigd. Beide teams durfden opnieuw voetbal te spelen en dat leidde tot enkele kansen. Vooral Italië was dicht bij een doelpunt, maar de bliksemschicht van Giaccherini strandde op de paal. Ook Buffon moest in de absolute slotfase nog tot twee keer toe zijn kunnen tonen. Het leek wel alsof de goden er vanavond mee gemoeid zijn: scoren was geen optie!

Jesus Navas en Bonucci

De strafschoppenserie was alleszins om vingers en duimen af te likken. Hopelijk zaten de troepen van John van den Brom voor het televisietoestel want het was een echt lesje! Spanje en Italië hielden elkaar in evenwicht tot 6-6. Uiteindelijk faalde Bonucci. Jesus Navas kreeg de kans op glorie. De kersverse aanwinst van Manchester City twijfelde niet en schoot de Europees- en wereldkampioen richting finale. Zondag volgt de apotheose!