Speeldag: Speeldag 14
Stadion: Jan Breydel
KVK sluit heenronde af net buiten top 6
Tamara Vereecken

KV Kortrijk liet zich vanavond verrassen op het veld van Cercle. De bezoekers vonden geen oplossingen om het een goed georganiseerd Cercle echt moeilijk te maken.

Tamara Vereecken in Brugge

Hoewel we geen verrassende opstellingen kregen in de West-Vlaamse derby van deze avond, voerden beide trainers wel wissels door in hun starterselftal ten opzichte van vorige week.
Hein Vanhaezebrouck posteerde Santini opnieuw tussen de lijnen na zijn schorsing van vorige week. Hierdoor belandde Benito Raman op de bank.

Bij Cercle kwam Bart Buysse terug uit blessure en verdrong Buyl uit de basiself.
Hoewel Van Eenoo op het wedstrijdblad stond, verscheen toch Tim Smolders aan de aftrap, een slimme tactische keuze van Lorenzo Staelens. De Brugse coach had een duidelijk plan om de KVK-spitsen op te vangen en het werkte, zo zou blijken.

De eerste noemenswaardige fase van de match was geen doelpunt, maar de gele kaart die Kabananga al na 5 minuten onder z’n neus geduwd kreeg. De Cercle-spits zelf claimde, gesteund door het thuispubliek, een penalty. Ref Lardot zag er echter een schwalbe van formaat in en trok geel.

Santini bleek geen inlooptijd nodig te hebben na een weekje afwezigheid: hij nam een voorzet van De Smet in één keer op de slof, Joris Delle redde, hij had wel twee keer nodig. De eerste, en eigenlijk ook de enige, échte kans van de bezoekers in de eerste periode.

Twee goals in twee minuten

Brecht Capon beging even later handspel in de zestien en ditmaal aarzelde Lardot niet om de bal op de stip te leggen. Het was Smolders die de elf-meter voorbij Keet trapte, Cercle op voorsprong.

Amper twee minuten later moest Keet een schot van D'Haene pareren en ook de re-bound van Kabananga tikte hij nog uit doel. Bij de derde poging kon Uchebo de KVK-doelman toch verschalken, 2-0.

KVK had geen antwoord klaar

Kortrijk zakte helemaal weg na die achterstand, Cercle hield de schwung erin. Smolders had zelfs de 3-0 aan de voet: D'Haene zette zich door en tikte opzij naar Smolders, die onbegrijpelijk naast besloot. Ook Uchebo ging nog eens z’n kans om de score aan te dikken. Hij draaide zich goed voorbij Reynaud, zijn uithaal ging echter een half metertje over.

Voor de bezoekers gingen Coulibaly en Heylen nog onder en naast de bal, respectievelijk op een hoekschop en een vrijschop maar meer konden de Kerels niet meer klaarmaken.
D'Haene ging voor de thuisploeg wel nog z’n kans met een schuiver naar de verste hoek, de bal ging maar nipt naast.

Tweede helft

Hein Vanhaezebrouck bracht na de rust Matton voor verdediger Heylen, een duidelijk en nodig signaal. En de eerste kans was voor Kortrijk na de rust: Coulibaly trok voor na een knappe actie maar Santini kwam net te laat.
En het was zelfs niet lang wachten op de aansluitingstreffer. Santini gaf ditmaal de assist, Matton werkte de voorzet in doel, 2-1.

Cercle moest nu achteruit want Kortrijk deed er alles aan om het puntenverlies te voorkomen. De ingevallen Raman stuurde het leer richting Coulibaly die naar de tweede paal voorzette maar de inglijdende Santini kon er niet bij.

Het lukte echter niet voor de bezoekers ondanks pogingen van Santini en Raman. In de laatste minuten trok zelfs Keet mee ten aanval maar het mocht niet baten. Kortrijk vond geen creatieve oplossingen, ondanks de ruimte die er soms lag, en de thuisploeg slaagde erin om de kansen die er kwamen toch op te vangen.

Doodsteek op de counter

Cercle hield goed stand en na enkele eerder gemiste kansen na de rust waaronder een kopbal van Cornelis op de lat, een schot van Kabananga en een misser van Smolders, lukte het de thuisploeg toch om in blessuretijd alsnog te scoren. Na een rush bediende Kabananga Buyl, die bedaard voorbij Keet trapte, 3-1.

Cercle won dus opnieuw en bevestigt zo z’n goeie vorm van het moment. KV Kortrijk valt door het verlies uit de top zes.