Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Jan Breydel
Lokeren verstevigt POI-positie
Tamara Vereecken

Lokeren won vanavond zonder al teveel moeite van Cercle Brugge met 0-3. Vanaken tekende voor een doelpunt en een assist, Harbaoui scoorde twee keer. De Waaslanders verstevigen zo hun positie in POI.

Tamara Vereecken in Brugge

Bij Lokeren kwamen Corryn en De Pauw aan de aftrap in de plaats van Patosi en de geschorste Galitsios. Cornelis en Van Acker waren geschorst bij Cercle, jonkies Buyl en Staelens werden als vervangers van dienst tussen de lijnen geposteerd. Kabananga mocht woensdag pas na de rust invallen, vanavond stond hij in de basis in plaats van Etock.

Lokeren had voor de winterstop een mooie voorsprong genomen op de nummers zeven en acht in de stand, maar Peter Maes wilde graag zo snel mogelijk zoveel mogelijk punten sprokkelen. En daar wilden de Oost-Vlamingen vanavond direct mee beginnen. Na amper vijf minuten bracht Hans Vanaken zijn ploeg al op voorsprong: hij kon volledig vrij een voorzet van De Pauw in doel koppen.

Cercle dus al meteen op achtervolgen aangewezen maar veel meer dan een afstandsschot van Smolders konden de Bruggelingen in deze fase niet tussen de palen krijgen. Lorenzo Staelens moest van in de tribune toezien hoe zijn ploeg heel veel ruimte weggaf.

Lokeren deed echter te weinig met al die vrijheid. Koen Persoons was wel nog dicht bij een tweede Lokerse treffer maar zijn plaatsbal ging een metertje naast.

Match van de afstandsschoten

Cercle kwam intussen iets beter in de wedstrijd en probeerde voor dreiging te zorgen. De grootste kans was er voor Karel Van Roose. Hij legde aan van buiten de zestien, Copa was geklopt maar het leer ging buitenkant paal naast doel. Dit had de gelijkmaker moeten zijn voor de thuisploeg.

Op slag van rust schudde Overmeire nog een geweldig afstandsschot uit z’n sloffen, de bal week nog gevaarlijk af maar de dwarsligger redde Cercle. Er werd gerust met 0-1.

Tweede helft

Na de rust ging de wedstrijd verder op hetzelfde elan, al waren beide ploegen wel in evenwicht nu. De toeschouwers zagen opnieuw heel wat afstandsschoten afgevuurd worden, ondermeer van Smolders en Kaya. Gevaar leverden deze echter niet op.

Cercle wilde maar wat graag gelijkmaken maar het benutte z’n kansen niet. Eerst miste Buyl z’n schot compleet, even later ging Uchebo zelf z’n kans terwijl afleggen een veel betere optie was geweest. Ook Kabananga trapte van erg dichtbij nog over doel.

Wat voor de thuisploeg niet lukte, speelden de bezoekers wel klaar. Vanaken kapte N’Diaye uit en paste in één tijd naar Harbaoui die zich zonder veel weerwerk kon doorzetten. Na een schijnbeweginkje trapte hij de 0-2 rustig voorbij Delle. In de slotminuten zou diezelfde Harbaoui nog de 0-3 tegen de netten trappen, op aangeven van de ingevallen Mertens, ex-Cercle.

Een hoogstaande wedstrijd was het zeker niet in Jan Breydel vanavond maar Lokeren pakt wel de drie punten mee naar huis en verstevigt z'n positie in de top zes, opzet geslaagd dus voor Peter Maes en z’n jongens. Cercle was niet bij machte meer uit de brand te slepen.