Competitie: Europa League
Speeldag: Derde voorronde (Heen)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Rouches schieten zichzelf in de voet

Standard kon vanavond een goeie zaak doen in de heenwedstrijd van de derde kwalificatieronde voor de Europa League, maar liet het zelf liggen. Na een uitstekende eerste helft met Knockaert als exponent gaven ze zomaar een belangrijke uitgoal weg aan de Bosniërs van Zeljeznicar.

Sander De Graeve in Luik

Standard mocht het Europese seizoen aftrappen tegen het Bosnische Zeljeznicar in eigen huis. Bij de Rouches vonden we geen Legear terug. De winger had te veel last van zijn achillespees, dus mocht Beni Badibanga zijn eerste basisplaats voor Standard op zijn conto schrijven. De Sart kwam verder in de ploeg voor Kasmi.

Bij De Bosniërs keken we uit naar de vlot scorende spits Rijad Bajic, maar tijdens de wedstrijd vergaten we al snel dat hij ertussen liep. De reden daarvoor, vraagt u? Simpel: Anthony Knockaert. Tegen Kortrijk zagen we al dat de Fransman niet alleen over een buitenaards groot ego beschikt, maar dat hij ook redelijk deftig op een bal kan trappen.

Le nouveau Maestro est arrivé

Dat bewees hij keer op keer tegen de makke Bosnische formatie. Zijn klasse, niet dat ego. Memija, de rechtsback van dienst, moet na die eerste helft al gedacht hebben dat zijn benen de Mont Blanc-tunnel voorstelden in de ogen van de Fransman. Keer op keer werd de arme verdediger van Zeljeznicar gepoort.

Twee acties van Knockaert waren voldoende voor een 2-0 voorsprong bij de rust. Eerst gleed Kosoric een voorzet van de nummer zeven in doel, daarna was Knockaert zelf aan het feest. Een lang uitgesponnen één-twee met Trebel werkte hij af met een schuiver onder de bezoekende doelman.

Pak kansen verkwanseld

Standard had nog een pak kansen, maar de derde goal wou maar niet vallen. Zowel Milec als Trebel vonden de deklat op hun pad. Santini werd zo hard gehinderd door een Bosniër dat hij de bal over doel knalde.

De bezoekers waren echt ontiegelijk zwak en Standard begon ermee te rammelen. Zowel met de voeten van de tegenstander als met de eigen kansen. Hakjes, rabona’s, het kon niet op bij de Rouches. Aan de overkant was Faty de enige die af en toe in de problemen kwam. Hét recept om rustig van in te dommelen.

Dat deed Standard ook en ongestraft ging het niet voorbij. Plots viel de aansluitingstreffer van Zeljeznicar uit de lucht, Delmic zag zijn naam op het scorebord verschijnen en knalde enkele minuten later nog op de paal ook. Thuram moest zelfs nog ingrijpen op een gevaarlijke kopbal.

De Rouches moeten nog vol aan de bak in Bosnië, iets wat ons aan de rust niet echt mogelijk leek. Leuk detail, Alexis De Sart kwam even na de rust zijn broer Julien aflossen en maakte dus zijn eerste minuten in de hoofdmacht van Standard Luik.