Westerlo knikkert Antwerp uit de beker na ware penaltythriller
Timothy Collard
Timothy Collard vanuit Westerlo

KVC Westerlo knikkert Royal Antwerp FC uit de beker na penaltythriller

De bekerdroom van Royal Antwerp FC ligt aan diggelen. KVC Westerlo haalde het van The Great Old na strafschoppen. De laatste uit eerste klasse en de nummer drie uit tweede klasse waren 120 minuten lang aan elkaar gewaagd, maar drie gemiste strafschoppen nekten Antwerp.

Bob Peeters gaf afgelopen weekend duidelijk aan dat de competitie primeerde, maar toch liet de coach van Westel sterkhouders als Gounongbe, De Ceulaer en Aoulad starten. Bij Antwerp geen verrassingen: David Gevaert opteerde voor dezelfde namen als twee weken geleden tegen Union. Al kwam bekerdoelman Debaty wel in de ploeg.

Antwerp baas: op het veld en in de tribunes

Al van voor aanvang van de wedstrijd werd duidelijk dat Antwerp baas was in ’t Kuipje. Toen You’ll Never Walk Alone door de luidsprekers knalde lieten de bezoekers veel en veel meer horen dan de fans van Westerlo. En die lijn trokken de spelers van The Great Old na het eerste fluitsignaal gewoon door.

Na iets meer dan een kwartier spelen schreeuwde iedereen die Antwerp lief heeft ‘penalty’ nadat Limbombe tegen de vlakte werd geduwd door Apau. Scheidsrechter Laforge ging er niet op in. En terecht, zo moesten wij ook toegeven toen we tijdens de rust de herhaling zagen.

Elk één reuzekans vlak voor rust

Tijdens de laatste twintig minuten van de eerste helft was de match meer in evenwicht. Maar op grote kansen was het wachten tot vlak voor de koffie. Colpaert joeg de bal over de dwarsligger na een corner, terwijl een schot van Apau voorlangs ging. De stand aan de rust? 0-0.

Westerlo kwam met Visnakovs in plaats van Aoulad én meer aanvalsdrang uit de kleedkamer. Dat leverde enkele corners en een harde knal van De Ceulaer op, maar daar moesten de fans het dan ook mee stellen. En Antwerp? Dat had dan wel nog vaak de bal, maar gevaarlijk was het toch ook niet.

Elk één goal na de pauze

Maar The Great Old had het geluk aan zijn zijde. Toen Limbombe Van Langendonck omzeilde en gretig tegen de grond ging, legde scheids Laforge de bal op de stip. Onterecht, maar daar trok Dequevy zich niets van: hij legde het leer proper weg in de rechterbenedenhoek, 0-1 voor Antwerp!

De bezoekers trokken zich terug op de eigen helft en riepen de problemen zo over zich af. Westerlo kwam tot enkele gevaarlijke voorzetten, maar het was de klasse van Gounongbe die voor de gelijkmaker zorgde. De Franse spits plukte de bal enig mooi uit de lucht en legde slim terug op Schuermans. De verdediger deed de rest en knalde binnen: 1-1 en verlengingen!

Binst mist, Westerlo bekert verder!

Westerlo begon scherp aan die verlengingen, maar het was Antwerp dat de beste kansen bij mekaar speelde. Omolo vond eerst Van Langendonck op zijn weg, terwijl Binst daarna te zeker van zijn zaak was en zijn lob op het dak van het doel belandde. En dat terwijl hij alleen op doel afstormde.

Strafschoppen moesten uiteindelijk een winnaar aanduiden. Gounongbe en Visnakovs misten namens Westerlo, Dequevy en Colpaert deden hetzelfde bij Antwerp. Het was Binst die uiteindelijk de allerlaatste elfmeter van de avond miste. En zo knikkert Westerlo de oudste club van ons land uit de beker na een ware thriller!