Zuinig Anderlecht speelde kat en muis met arm Eupen
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Anderlecht

Anderlecht won met 4-0 van Eupen

Anderlecht heeft met sprekend gemak van Eupen gewonnen... Paars-wit verbruikte een minimum aan energie tegen de Oostkantonners, die nooit hun normale aanvalsspel konden ontwikkelen. Het verhaal van 'a walk in the Park'.

Voor de match hadden we nog gezegd dat Anderlecht ging moeten oppassen. Dinsdag hadden we Eupen immers thuis nog aan het werk gezien tegen Kortrijk en daar gingen die flankaanvallers nogal tekeer. Maar blijkbaar wisten ze eens aangekomen in de hoofstad ineens niet meer dat een bal rond is, want het aantal keren dat ze de eerste 45 minuten op de helft van Boeckx te zien waren, kon op één hand geteld worden.

Geloofde Eupense aanval was nergens

Onyekuru, Cases en Sylla kwamen gewoon niet in het stuk voor. En Anderlecht kon met een minimum aan inspanning een tiental kansen creëren. Als je weet dat Jordi Condom normaal gezien probeert de tegenstander zo ver mogelijk van zijn verdediging weg te houden, dan begrijp je ook wat er gebeurt als die 90 minuten onder druk staat.

Na acht minuten ging Babacar Niasse, de boomlange doelman van 65 kilogram, dan ook nog een handje toesteken. Een schijnbaar onschuldige voorzet probeerde hij te gaan plukken, maar de man met benen als pannenlatten verloor de bal onderweg. Voor de getergde kapitein Hanni een ideaal moment om zijn vijfde van het seizoen te maken. Kleine bemerking: indien Niasse een duel had uitgevochten met Kara lag hij nu ergens in stukjes voor het oprapen, denken we dan.

Anderlecht in luie zetel

En Anderlecht had nog zeker negen kansen, maar maakte er slechts één van af. Najar kopte een hoekschop door naar de tweede paal en daar kon Dendoncker binnenvlammen. Hoe mooi en vloeiend Eupen soms kan voetballen, zo lelijk en ondermaats was het in het Astridpark.

Daar lieten ze na om de gehaktmolen op volle toeren te zetten. Een ruwe américain pur was blijkbaar genoeg. Het publiek wat verwennen met nog een korf doelpunten was er niet bij. Integendeel: ze gingen na de koffie wat gezellig in hun lekkerluie zetel achter liggen. 2-0 en nog twee matchen te spelen de komende acht dagen... Je mag ook niet te veel vragen.

Klein beetje steun voor Deschacht

Maar een klein beetje de voet op het gaspedaal was genoeg. Of beter gezegd: de zware voet van Dendoncker tegen het leer vanop twintig meter: 3-0. Maar toen was de ambiance al lang verdwenen. Vanop de tribunes rolde af en toe een schuchter 'Oli Deschacht', maar groots was de steun voor het icoon niet te noemen. En na een fout van Niasse werd het zelfs nog 4-0. Hanni met een mooie lob van ver over de ongelukkige keeper.