Speeldag: Speeldag 24
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
De zotste Clasico in jaren: zes goals, het gewoonlijke tumult en zowaar goed voetbal

Standard-Anderlecht eindigde op 3-3

Als u deze titel leest: het goeie voetbal kwam grotendeels van Standard. Anderlecht speelde op flitsen en kon daarbij rekenen op zijn diepe spits, Sofiane Hanni. Die scoorde voor de rust drie keer. Standard had een korf vol kansen, maar moest genoegen nemen met een gelijkspel.

Hein Vanhaezebrouck heeft gewikt en gewogen. Het resultaat? Geen van zijn twee spitsen voldoet aan zijn eisen. En dus startte hij op Sclessin zonder. Of beter gezegd, met Hanni als valse negen. De Algerijn deed dat ook al in Parijs. Daardoor kreeg de 18-jarige Sambi Lokonga de kans om tegen zijn broer te spelen. Deschacht moest dan weer het gelag betalen voor zijn slechte match tegen Waasland-Beveren en werd vervangen door Josué Sa.

Zes minuten ver echter en het liep al fout bij de bezoekers. Bij de eerste hoekschop van Standard kopte Emond door aan de eerste paal en mocht Sa helemaal vrij intikken aan de tweede. Voetbal is echt niet moeilijk als je de fouten van de tegenstander weet te benutten. Want hoe slecht was dat ook weer verdedigd?

Hattrick Hanni

Maar eigenlijk was het plannetje van Vanhaezebrouck redelijk goed hoor. Met de meer beweeglijke en vooral technisch vaardigere Hanni kon Anderlecht meer tussen de lijnen spelen. En dat bracht ook op, want even later vond Kums met één splijtende pass Appiah op de flank. En die - we vragen ons nog steeds af wat voor eten ze hem tegenwoordig geven - leverde de assist op maat voor Hanni, die de 1-1 tegen de netten liep.

Zo brachten ze de stevige, maar tevens niet al te wendbare verdediging van de Rouches wel meer dan eens in de problemen. Maar ja, hetzelfde verhaal aan de andere kant. Sa Pinto zette met drie aanvallers en veel opkomend volk heel veel druk op de drie centrale verdedigers van Anderlecht.

Tweede hoekschop en 't was weeral prijs voor Standard. Deze keer een geweldige omhaal van... Luyindama. Een beer van een verdediger met een wereldgoal. Standard reeg de ene kans aan de andere. Op alle mogelijke manieren: vrije trappen van Mpoku, een kopbal van Emond, schoten van Sa en Marin... Standard domineerde!

Maar terug naar Hanni... Als spits mag die leven van flitsen en dat ligt hem wel. Eén diepe pass en hij werkte opnieuw keurig af, terwijl hij een verdediger afhield, in het hoekje. Als een echte negen! En hij deed het zowaar nog een keer voor de rust. Een echte hattrick voor een aanvaller van Anderlecht. Dat moeten we gaan opzoeken hoe lang dat al geleden is. Wel ook even vragen aan Ochoa wat hij daar allemaal uitstak.

Goeie ref, goeie match

En wie dacht dat het in de tweede helft wel zou kalmeren... Wrong! Het ging er bij momenten nog heter en steviger aan toe. En tuurlijk moest er ook commotie zijn. Standard scoorde al vroeg via Cimirot, maar Delferière keurde na overleg met zijn lijnrechter het doelpunt af. Cop stond immers nog naast Sels in de baan van het schot.

Maar luttele minuten later stond het wel 3-3. Na alweer een stilstaande fase kreeg Anderlecht de bal achteraan niet weg en Luyindama kon van dichtbij zijn tweede van de avond scoren. Standard drukte de tegenstander gewoon weg. En deze keer kon Hanni er niet meer uitkomen.

De Rouches moesten echter vrede nemen met een punt, al hadden ze meer verdiend.