2-0
Datum: 03/03/2018 20:00
Speeldag: Speeldag 29
Stadion: Bosuil
Antwerp doet nog mee voor PO1 na nieuwe thuiszege, Eupen dat weer laatste wordt is woest om onterechte penalty
Diederik Geypen
Diederik Geypen en Dirk Pieters vanuit Antwerpen

Antwerp klopt Eupen met 2-0

Antwerp heeft op de voorlaatste speeldag zijn vierde thuisoverwinning van het seizoen geboekt. Een aanvallende thuisploeg voetbalde tegen KAS Eupen de beste kansen bij elkaar, maar een volkomen onterechte penalty zal de komende dagen nog onderwerp van discussie zijn.

Bij Antwerp verschenen zes nieuwe jongens tussen de lijnen ten opzichte van de nederlaag in Genk (4-0). Laszlo Bölöni - of was het gelegenheids-T1 Wim De Decker? -  dropte enkele vertrouwde namen in de basis. Claude Makelélé liet zoals aangekondigd Mbaye Leye in de Oostkantons.

Ivo Rodrigues, de huurling van FC Porto die we tijdens het seizoensbegin leerden kennen, liet op het openingskwartier de 1-0 onbegrijpelijk liggen. Niet veel later besloot de Portugees op Hendrik Van Crombrugge.

Ook een gretige Faris Haroun - de kapitein slikte al na 6 minuten een gele kaart - wilde wat laten zien. De middenvelder zette halverwege de eerste periode een knappe actie op. Met een geplaatst schot vloerde hij de Eupense goalie.

Onterechte penalty

Vrijdag werd beslist dat op de slotspeeldag zowel KV Mechelen als Eupen op een videoref kunnen rekenen. Maar de bezoekers hadden de VAR liever vandaag op de Bosuil gezien. Aurelio Buta ging duidelijk buiten de zestien over het been van Marc Valiente. Toch legde Bart Vertenten het leer op de stip. Een pijnlijke inschattingsfout van het scheidsrechterstrio. De afwezige Leye liet via Twitter zijn ongenoegen blijken.

De frustratie bij zwart-wit groeide. Van Crombrugge bewaarde wel zijn kalmte en pakte op slag van rust nog uit met twee topreddingen op kopballen van Rodrigues en William Owusu.

Ook na de pauze voetbalde Eupen lange tijd geen doelkans bij elkaar, en dat terwijl het doelsaldo net zo belangrijk is in de degradatiestrijd. Pas in minuut 71 haalde Eric Ocansey eens uit. De aanvaller zag zijn poging rakelings naast de kooi van Sinan Bolat vliegen.

Antwerp dreigde nog via schuchtere pogingen van Geoffry Hairemans en Owusu, en hield zijn voorsprong makkelijk vast. Voor het eerst sinds 9 december 2017 (1-0 tegen Moeskroen) kon de promovendus nog eens winnen op de Bosuil. Eupen neemt de rode lantaarn weer over door de 3-2-uitslag in Standard-KV Mechelen.