Stadion: Central Stadium
Niet. Te. Geloven. Wervelend Zweden kroont zich tot verrassende groepswinnaar en gaat samen met opgelucht Mexico naar laatste zestien
Yannick Lambrecht

Mexico 0-3 Zweden

Dit soort scenario's kan je simpelweg niet verzinnen. Zweden speelde zijn beste wedstrijd in een hele lange tijd en klopte Mexico meer dan verdiend met 0-3. Daardoor wordt de ploeg die virtueel uitgeschakeld was zelfs nog groepswinnaar en moet regerend wereldkampioen Duitsland naar huis.

Alles kon nog in groep F, dus moesten de vier ploegen volop aan de bak. Roteren was geen echte optie voor de bondscoaches en het wedstrijdblad was daarom een kopietje van de tweede speeldag.

Recordjagers

En of ze er zin in hadden. Met een open vizier, vrank en vrij, aanvallend voetbal vanaf de eerste tot de laatste minuut: schitterend! Na slechts 12 seconden was er al een record gebroken, want Gallardo pakte de snelste gele kaart ooit op een WK. Granqvist ging een halve minuut later voor het snelste doelpunt, maar hij tikte de bal op een of andere manier niet binnen.

De Zweden zaten op een wolk: Berg, Forsberg, Toivonen,... Allemaal gingen ze voor het openingsdoelpunt - dat zeker verdiend was geweest - maar één man had daar geen zin in, namelijk Ochoa. De Standard-doelman is gemaakt voor grote toernooien en stond opnieuw uitstekend te keepen. Zijn aanvallende ploegmaats kregen dan weer niet al te veel klaargespeeld.

Trouwens... Wat zou een WK-wedstrijd tegenwoordig nog zijn zonder controverse met de videoref? Chicharito leek hands te begaan in de eigen zestien en de scheidsrechter ging toch een kijkje nemen op het scherm, maar hij besloot uiteindelijk toch geen strafschop te geven. Straf!

Boontje komt om z'n loontje

Verwacht ook niet dat de rust het tempo zelfs maar een beetje zou dempen, aan 200 km/u bleven ze over het veld knallen. Vooral de Zweden dan en de verdiende voorsprong liet niet lang op zich wachten. Claesson trapte een gat in de lucht, maar gaf zo wel de knulligste assist van het toernooi aan Augustinsson en die liet Ochoa het leer uit zijn doel rapen.

Zweden maakte niet veel later zelfs 0-2. Ja ja, de VAR kan ook compenseren. Berg zette zelf zijn voet en van een penalty was eigenlijk geen sprake, maar een ijzig koele Granqvist mocht de voorsprong vanaf de stip wel verdubbelen.

Als klap op de vuurpijl maakte Zweden zelfs nog de zware maar verdiende 0-3. Alhoewel, Mexicaan Alvarez hielp de geelhemden er een handje mee. Met wellicht de knulligste owngoal van het WK legde hij de eindstand vast.

Samen naar de laatste zestien

Dat betekent dat Zweden als de onverwachte groepswinnaar naar de achtste finales gaat, Mexico gaat ondanks de zware nederlaag mee als tweede. Huidige wereldkampioen Duitsland mag zijn titel niet gaan verdedigen in de knock-outfase.