Datum: 09/09/2019 20:45
Competitie: EK Kwalificatie
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Hampen Park
De Bruyne dirigeert de Rode Duivels naar een ruime zege en plaatst zelf het slotakkoord
Hannes Van Gael
| 672 reacties

De Rode Duivels blikken Schotland in met 0-4 en leiden groep I met 18 op 18

De Rode Duivels hebben een eenvoudige zege geboekt tegen Schotland. Kevin De Bruyne strooide met assists en scoorde zelf de 0-4. De afmakers van dienst waren Lukaku, Vermaelen en Alderweireld. België kan zo blijven pronken met een perfect rapport en voor Schotland is het game over in groep I.

Roberto Martinez gaf voor de wedstrijd aan dat hij met zijn sterkste elf aan de partij tegen Schotland zou beginnen en kwam zijn belofte ditmaal na. Vermaelen en Chadli kwamen in de ploeg voor Denayer en Carrasco. Dendoncker was hersteld van zijn blessure en nam plaats naast Tielemans op het middenveld. Mertens en Lukaku moesten voor goals zorgen.

De Rode Duivels speelden een spel vanavond: doelpunten maken op aangeven van Kevin De Bruyne. De middenvelder van Manchester City maakte een einde aan een furieuze start van de Schotten. Hij werd in de ruimte gestuurd door Dries Mertens en zonderde Lukaku af voor de Schotse doelman. De topschutter aller tijden van België bracht zijn doelpuntentotaal enig simpel op 49 stuks.

Verdedigers op het scoreblad

Thomas Vermaelen was de volgende die mocht profiteren van ‘schilderwerken De Bruyne’. Na een stroeve combinatie met Meunier bracht de aanvoerder hard voor doel en Vermaelen werkte af als een volleerd aanvaller. Het was pas zijn tweede doelpunt in het shirt van de nationale ploeg. Zijn eerste goal dateert van een vriendschappelijke interland tegen Hongarije en 2009.

Assist nummer drie van De Bruyne kwam er via aan corner. Toby Alderweireld kopte de bal via de dwarsligger staalhard voorbij Marshall. De bal botste terug in het veld, maar was duidelijk over de lijn geweest. Tielemans, Meunier en Lukaku misten de grootste kansen voor België. De beste mogelijkheid van de Schotten in de eerste helft was een lage schuiver van Phillips die Courtois zonder veel moeite kon stoppen.

Net als in de eerste helft was het Schotland dat een vliegende start nam, maar Courtois hiels Robertson van een doelpunt. De goede periode van de thuisploeg hield in de tweede helft langer aan, maar scoren zat er niet in. Marshall had ook nog een uitstekende save in huis op een poging van Mertens.

Martinez begon pas in het slotkwartier te wisselen. Carrasco verving Chadli maar de hoofdrolspeler bleef De Bruyne. Ditmaal maakte hij het zelf af. De assist kwam op naam van Lukaku. Het volgende wapenfeit was de invalbeurt van Yari Verschaeren, de jongste Duivel sinds Lukaku in 2010. Ook Raman mocht debuteren voor de nationale ploeg.

Door de zege pronkt België met 18 op 18 in poule I. De Rode Duivels scoorden al negentien keer in deze EK-kwalificaties en slikten nog maar één tegengoal. Voor Schotland wordt het een onmogelijke opdracht om nog tweede te worden. Hun achterstand op Rusland bedraagt al negen punten.