Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Estadio do Maracana
Argentijnen zuchtend voorbij moedig Bosnië & Herzegovina

Na een erg matige eerste helft en een betere tweede helft heeft Argentinië al bij al terecht de maat genomen van een moedige debutant Bosnië & Herzegovina. Een owngoal van Kolasinac en een flits van Messi maakten het verschil, Ibisevic kon niet meer doen dan milderen.

Door Aernout Van Lindt

Zowel Argentinië als Bosnië & Herzegovina hadden een afspraak met de geschiedenis. Voor Lionel Messi - door sommigen de beste speler aller tijden genoemd - wordt het tijd om met een wereldtitel te tonen dat hij op die titel aanspraak kan maken. Het mocht de eerste groepswedstrijd tegen Bosnië & Herzegovina bovendien spelen in het mythische Maracanastadion. Daar wordt ook de finale gespeeld, waar de Argentijnen absoluut willen in staan op 13 juli.

En voor de Bosniërs was het hun debuut op een wereldkampioenschap. De jonge natie wil tonen dat het op een groot toernooi iets vermag. Punten pakken tegen Argentinië zou de kansen op een verlengd verblijf op het WK nu al groot maken, want in een poule met Iran en Nigeria liggen er zeker kansen voor Dzeko en co.

Heel ongelukkige owngoal

Hoe wil je dan absoluut dat je debuut niet begint? Met een ongelukkig eigen doelpunt na hoop en al twee minuten. En zo begon het nochtans. In een kolkend Maracana - een halve thuismatch was het voor de Argentijnen, want meer dan 60.000 Argentijnen hadden de tocht naar Rio de Janeiro gemaakt - ging een vrije trap van Messi via Rojo tegen het been van Kolasinac: snelle owngoal, Argentinië op rozen.

.

Wie had verwacht dat Messi & co daardoor vrijer zouden kunnen voetballen om er een demonstratie van te maken, kwam bedrogen uit. Zeker in de eerste helft bakten de Argentijnen er werkelijk niets van, met De Vlo op kop: foute passes, slechte acties en een lusteloze indruk.

1 klasseflits is genoeg

Bosnië was de betere ploeg: het eiste het balbezit op en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker: Hajrovic toonde zich bedrijvig in het schieten, Lulic en Pjanic trokken hard van leer. Op een leuke doorsteekbal moest Romero heel goed uit de verf komen om de gelijkmaker te vermijden - de doelman was in de eerste helft de beste Argentijn, dat zegt ook genoeg.

Scoren lukte echter niet, ook na de koffie niet. En op een scherp uitgespeelde mogelijkheid van de Argentijnen waren het Messi en Higuain die met een knap een-tweetje de defensie wisten open te splijten. Messi wachtte met trappen en schoof vervolgens heel erg knap via de paal de 2-0 tegen de touwen.

Goal Ibisevic komt te laat

Bosnië ging ook na de 2-0 achterstand op zoek naar een doelpunt en bleef van eigen kracht uitgaan. Niet dat het zoveel mogelijkheden kreeg, maar het toonde zich wel gretig en moedig. Invaller Ibisevic wist een dikke vijf minuten voor tijd alsnog de aansluitingstreffer te scoren, maar verder dan dat kwamen ze niet meer.

Lucas Biglia mocht de laatste minuten nog komen opdraven om de boel te helpen dichtspijkeren. Pjanic & co probeerden nog, maar de debutant kon in de eerste WK-wedstrijd ooit nog geen punten pakken. En Argentinië? Dat overtuigde ook niet echt tijdens de eerste wedstrijd op dit WK.