Datum: 17/06/2014 18:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Estadio Mineirao
Mertens en Fellaini moeten de meubelen redden voor nerveus België
Mertens en Fellaini moeten de meubelen redden voor nerveus België
Foto: © Photonews

We gaan er geen doekjes om winden: België zal moeten groeien in dit toernooi als het ver wil geraken. Wat de Duivels zestig minuten lieten zien, was niet van het beste niveau. Pas toen Wilmots heel zijn aanvallend middenveld veranderde, keerde het tij.

Johan Walckiers, Robby Morren, Sander De Graeve en Manu Gonzalez in Belo Horizonte

Het speculeren was voorbij. Anderhalf uur voor de wedstrijd gaf Marc Wilmots zijn opstelling vrij en ondanks alle moeite van de wereld om zijn basiself te achterhalen, had de bondscoach toch nog een verrassing uit zijn hoed getoverd: Chadli kreeg de voorkeur op Mirallas en Fellaini. De Bruyne verhuisde zo naar rechts en het aanvallend compartiment op het middenveld werd gevormd door Dembélé en Chadli.

Halilhodzic had het al aangekondigd: de Rode Duivels zouden niet zomaar mogen doen wat ze wilden. Niemand had vermoed dat de Bosniër het Catenaccio weer uit de kast zou gaan halen. Kompany en Van Buyten mochten de bal rondtikken zoveel ze wilden, tien meter over de middenlijn was het gedaan met lachen. 

Loom België niet op de afspraak

Hazard en De Bruyne kregen een waakhond mee, Lukaku liep verloren in de driehoek Halliche-Bouguerra-Medjani en Dembélé en Chadli vonden geen oplossingen en liepen vooral te lang met de bal. Balbezit met hopen, maar enkel Witsel testte met twee afstandsschoten de vuisten van Mbolhi. 

Scherp waren de Duivels niet echt. Ook niet in verdediging en bij de eerste de beste tegenstoot van Algerije was het prijs. Vertonghen ging wel héél opvallend aan de arm van Feghouli hangen en die zette zijn elfmeter perfect om. Dom van de linksachter en ook Kompany ging niet vrijuit door de bal gewoon voorbij te laten vliegen. Kortom: een loom België was de eerste helft gewoon niet op de afspraak.

Wilmots leek de verkeerde keuze gemaakt te hebben door De Bruyne uit het centrum weg te trekken, want de creativiteit was verder te zoeken dan een puist op de bibs van Miss Brazilië. Eén keer raakte Hazard zijn man kwijt en kon hij Chadli afzonderen voor doel, maar die zijn schot was te zwak. 

Tactisch plan Wilmots klopt niet: snelle correcties

Ook Wilmots dacht al tijdens de eerste helft na over oplossingen en haalde Fellaini en Mertens al vroeg van de bank om te gaan opwarmen. Het tactisch plan klopte niet en dus werd er al vroeg bijgestuurd. Mertens nam de plaats van Chadli in en De Bruyne ging - zoals we aanhaalden - centraal gaan spelen. En ook Origi mocht na een klein kwartier al zijn officieel debuut maken. Een onzichtbare Lukaku ging duidelijk ontgoocheld naar de kant.

Wilmots moest met Fellaini een extra wapen in de strijd werpen en die liet zien dat ook hij wel in de basis had mogen starten. Origi had direct een goeie kans, maar Mbolhi had nog een voetveeg in huis. Maar Fellaini klaarde het wel: banaanvoorzet De Bruyne, kopbal Fellaini onder de lat. We deden weer mee.

En ja, Driesje maakte zijn naam van superinvaller weer eens waar. Tien minuten voor tijd maakte weer hij het verschil. Hazard zette de counter in en legde perfect breed voor Mertens die ongelooflijk cool bleef en de bal het dak van het doel inramde. De invallers maakten het verschil en solliciteerden overduidelijk naar een basisplaats. En laat ons zeker Origi niet vergeten daarbij, want die liet zich ook serieus opmerken. Maar het zal alvast een pak beter moeten tegen Rusland dan in dat eerste uur.

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' 6
Alderweireld Toby 90' 5
Kompany Vincent 90' 5.7
Van Buyten Daniel 90' 5
Vertonghen Jan   90' 4
Witsel Axel 90' 5
De Bruyne Kevin A 90' 6
Dembélé Mousa 65' 5
Chadli Nacer 45' 4
Lukaku Romelu 58' 6
Hazard Eden A 90' 5
  Bank G Beoordeel
Mertens Dries 45' 6.7
Origi Divock 32' 4.3
Fellaini Marouane 25' 6.7
Vanden Borre Anthony -  
Januzaj Adnan -  
Bossut Sammy -  
Lombaerts Nicolas -  
Mirallas Kevin -  
Mignolet Simon -  
Defour Steven -  
Wilmots Marc -  
Vermaelen Thomas -  
Ciman Laurent -  

Algerije Algerije

  Speler G Beoordeel
Bolhi Rais M 90' -
Mostefa Sbaa Mehdi 90' -
Bougherra Madjid 90' -
Halliche Rafik 90' -
Ghoulam Faouzi 90' -
Taider Saphir Sliti 90' -
Medjani Carl 84' -
Bentaleb Nabil   90' -
Feghouli Sofiane 90' -
Mahrez Riyad Karim 73' -
Soudani El-Arbi Hilal 66' -
  Bank G Beoordeel
Slimani Islam 24' -
Lacen Medhí 17' -
Ghilas Nabil 6'  
Si Mohamed Cédric -  
Belkalem Essaïd -  
Djabou Abdelmoumene -  
Zemmamouche Mohamed Amine -  
Yebda Hassan -  
Mesbah Djamel -  
Mandi Aïssa -  
Cadamuro Betaiba Liassine -  
Brahimi Yacine -  
Herbeleef België - Algerije

Vooraf