braBrazilië
kroKroatië
0-1
11' Marcelo
(Oscar) Neymar 29'
1-1
Neymar (pen) 71'
2-1
(Ramires) Oscar 90+1'
3-1
Datum: 12/06/2014 22:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Arena de Sao Paulo
Da Silva Santos Junior Neymar maakt het waar en trapt Brazilië voorbij stugge Kroaten
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Da Silva Santos Junior Neymar maakt het waar en trapt Brazilië voorbij stugge Kroaten
Foto: © Photonews

De hoop van alle Brazilianen was gevestigd in wonderkind Neymar. De ster van Barcelona stelde de Seleçao en miljoenen landgenoten niet teleur. Met een knap schot en een strafschop wiste hij de jammerlijke own-goal van Marcelo uit. Oscar maakte het feest compleet.

Sander De Graeve en Manuel Gonzalez Oubina in São Paulo

Het moment waar elke voetballiefhebber al maanden naar uitkeek brak eindelijk aan in São Paulo. Brazilië en Kroatië mochten na een spetterende openingsceremonie onder een oorverdovend kabaal de gigantische Arena Corinthians betreden.

Brazilië was dé favoriet voor deze partij en Kroatië begon dan ook erg behoudend. Bij de Brazilianen stond een weelde aan aanvallend talent op het terrein. Hulk, Oscar, Neymar, Fred en Luiz Gustavo, een voorhoede waar zowat elk land jaloers op mag zijn.

De thuisploeg had het aanvankelijk erg lastig met de stugge Kroaten. De grootste kansen in de eerste tien minuten waren ook voor de snedig counterende Balkanboys in de rood met wit geruite shirts. In minuut elf gebeurde wat niemand verwachtte.

Jelavic kon net niet goed genoeg bij een scherpe voorzet, maar zag tot groot jolijt Marcelo de bal voorbij Julio Cesar in doel deviëren. 0-1 voor de underdog en een nachtmerrie voor de linksachter die de kost verdient bij Real Madrid. De Kroaten, in Zagreb nog overklast door Lukaku en co., verrassend op voorsprong.

Brazilië was even van slag en geraakte gefrustreerd. Neymar en Paulinho pakten uit met stevige elleboogstoten, de ster van Barcelona werd bestraft met geel. Even later zou hij dan toch zijn gram halen.

De superster van Brazilië, telkens hij maar in de buurt van de bal kwam gingen onze oren aan het suizen, deed het dan toch. Hij nam een bal perfect aan en knalde precies in het hoekje voorbij de kansloze Pletikosa. Een orkaan van geluid hield lelijk huis in de Arena.

Discussie rond strafschop

Pletikosa kwam tot dan erg vaak aan de bal, maar toonde zich een betrouwbaar sluitstuk. De rust werd gehaald bij een 1-1 stand. De Brazilianen lieten het vooralsnog niet aan hun hart komen. Na de koffie kwam de tweede helft matig op gang.

In de tribunes bleef het feest wel aanhouden. De Mexican Wave rolde door het stadion en werd door iedereen gedwee meegevolgd. Brazilië duwde het balbezit nog wat de hoogte in, maar echt uitgespeelde kansen kwamen er in de eerste minuten niet van. Spits Fred stond op een eiland.

In de 69e minuut kreeg de aanvaller, die bij Fluminense in eigen land speelt, dan toch eens de bal onder controle. Lovren maakte een heel lichte fout, als hij de Braziliaan al raakte, maar de bal ging op de stip.

Neymar nam het cadeautje van de Japanse scheids in dank aan. Hij knalde Brazilië via Pletikosa op voorsprong en zichzelf naast Ronaldinho in de topscorerslijst van de Seleçao. De jongeling zit al aan 33 goals, knap.

Oscar maakt het feest compleet

Na die opdoffer waren de Kroaten volledig van slag. Rond het stadion en in de stad werd intusseneen pak vuurwerk afgestoken, de Brazilianen rekenden zich rijk. Toch bleef het opletten tot het einde. De Goddelijke Kanaries hadden de meeste kansen, maar Julio Cesar moest nog uit zijn pijp komen na een knal van Modric. Het werd op het eind nog stevig bibberen, maar toch hield de thuisploeg de voorsprong vast.

Oscar deed er uiteindelijk nog een schepje bovenop en verschalkte Pletikosa met een puntertje van buiten de zestien. Het begin van het WK is alvast geslaagd voor het gastland na een knappe partij in een kolkende Arena.

Opstellingen

Brazilië Brazilië

  Speler G Beoordeel
Julio Cesar 90' 5
Alves Daniel 90' 5
Luiz David 90' 5
Silva Thiago 90' 5
Marcelo 90' 5
Gustavo Luiz   90' 5
OscarA 90' 5
Paulinho 63' 5
Neymar ⚽ ⚽   88' 9
Fred 90' 5
Hulk 68' 5
  Bank G Beoordeel
Hernanes 27' 5
Bernard 22' 5
Ramires A 2'  
Jefferson -  
Victor -  
Maicon -  
Dante Bonfim -  
Jo -  
Fernandinho -  
Maxwell -  
Willian -  
Henrique -  

Kroatië Kroatië

  Speler G Beoordeel
Pletikosa Stipe 90' -
Srna Darijo 90' -
Corluka Vedran   90' -
Lovren Dejan   90' -
Vrsaljko Sime 90' -
Kovacic Mateo 61' -
Rakitic Ivan 90' -
Modric Luka 90' -
Perisic Ivan 90' -
Olic Ivica 90' -
Jelavic Nikica 81' -
  Bank G Beoordeel
Brozovic Marcelo 29' -
Rebić Ante 9'  
Mandzukic Mario -  
Zelenika Oliver -  
Močinić Ivan -  
Subasic Danijel -  
Cruz Campos Jorge Sammir -  
Vida Domagoj -  
Pranjic Danijel -  
Schildenfeld Gordon -  
Dudu (Eduardo da Silva) Carlos -  
Vukojevic Ognjen -  
Herbeleef Brazilië - Kroatië

Vooraf