Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Estadio Castelao
Costa Rica zorgt voor de sensatie tegen Uruguay
Caroline Tonnelier

Na de sensationele nederlaag van wereldkampioen Spanje, kregen we vandaag opnieuw een uiterst opvallende uitslag in Uruguay-Costa Rica. Het kleine broertje in deze groep des doods pakte een 1-3 zege. Uruguay, zonder Suarez, stond vooral in de tweede helft helemaal nergens.

Bij Uruguay waren alle ogen de afgelopen weken gericht op Luis Suarez. Hij geraakte uiteindelijk niet fit voor de wedstrijd tegen Costa Rica, maar zijn team startte wel als favoriet aan de wedstrijd. In een matige eerste helft maakte Uruguay die rol ook waar. In dit duel tussen twee Zuid-Amerikaanse landen viel er niet erg veel doelgevaar te noteren, stevige duels des te meer.

Op het kwartier trilden de netten voor het eerst, maar het doelpunt van Godin werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Minder dan tien minuten later was het wel raak voor Uruguay. Scheidsrechter Brych legde de bal op de stip na een overtreding op aanvoerder Lugano en Cavani aarzelde niet: 1-0 voor Uruguay. In het slotkwartier van de eerste helft kwam Costa Rica beter in de wedstrijd, maar de beste mogelijkheid was nog voor Forlán. Navas reageerde echter uitstekend op zijn afgeweken schot.

Na de pauze kwam Costa Rica met vernieuwde moed uit de startblokken en dat loonde. Muslera voorkwam in de 50e minuut nog de 1-1 van Duarte, maar het bleek slechts uitstel van executie. De gelijkmaker van Campbell, die een uitstekende wedstrijd speelde, kwam niet uit de lucht vallen. Het werd zelfs nog erger voor Uruguay, toch gestart als een van de schaduwfavorieten op dit WK. Enkele minuten later was Duarte zijn verdediger te slim af en hij kopte de verrassende 1-2 tegen de netten.

Een gefrustreerd Uruguay liet zich nadien vooral opmerken door een aantal overtredingen. Caceres had bij een ervan rood kunnen krijgen, maar hij kwam weg met geel. De Costaricaanse vijfmansverdediging werd nog amper in de problemen gebracht en het waren integendeel Los Ticos die nog eens scoorden. Campbell, alweer hij, zette de pas ingevallen Ureña op weg naar de 1-3 en hij kende geen genade.  In blessuretijd werd het zelfs nog erger voor Uruguay. Maxi Pereira verloor in een duel met Campbell zijn zelfbeheersing en keek tegen een terechte rode kaart aan.