Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Arena Pantanal
Invaller James Rodriguez laat Colombia swingen in tweede helft
Timothy Collard

Colombia heeft na een sterke tweede helft tegen Japan negen op negen gepakt in de groepsfase. James Rodriguez etaleerde zijn klasse met twee assists en een doelpunt.

Door Timothy Collard

Colombia, al zeker van de tweede ronde, trad aan zonder enkele van zijn sterren. Zo kregen onder meer Zapata, Zuniga, Yepes en James Rodriguez rust. Bij Japan verscheen Kagawa opnieuw aan de aftrap.

Eerste counter Colombia is meteen raak

De Zuid-Amerikanen begonnen het best aan de partij, maar al snel nam Japan over. Onder aanvoer van een bedrijvige Honda kampeerden de troepen van Alberto Zaccheroni voortdurend rond en in de zestien van Colombia.

Tot kansen leidde dat vreemd genoeg niet, en bij de eerste counter was het meteen raak voor de tegenpartij. Jackson Martinez ging neer in de zestien en Cuadrado zette de daaruitvolgende strafschop feilloos om: in de rechterhoek en 0-1.

Okazaki vindt dan toch een gaatje

De organisatie was heilig bij Colombia, dat lang niet zo frivool speelde als we dat normaal gewoon zijn. Japan bonkte op de deur, maar Ospina stond pal op pogingen van Kagawa, Honda en Okubo.

In blessuretijd van de eerste helft lukte het dan toch. Op aangeven van kapitein Honda prikte Okazaki de verdiende gelijkmaker tegen de touwen. Luttele minuten daarvoor had Jackson Martinez nog nagelaten om de wedstrijd dood te maken, hij besloot onbegrijpelijk naast van dichtbij.

James Rodriguez laat Colombia swingen

Na de pauze gooide Pékerman James Rodriguez in de strijd, en prompt ging Colombia heel wat beter voetballen. Na amper tien minuten bereikte de aanvallende middenvelder van AS Monaco Jackson Martinez, die ervoor zorgde dat Kawashima zich een tweede keer mocht omdraaien.

Het spelbeeld was opnieuw in evenwicht, maar het was Japan dat de beste kansen bij elkaar speelde. Honda poeierde een vrije trap richting doel en Okubo probeerde een strafschop te versieren, maar Colombia hield stand.

Het was inzetten op de counter bij Colombia, en dat lukte perfect. Eerste zette James Rodriguez Jackson Martinez op weg naar de 1-3 en luttele minuten voor tijd legde James de 1-4-eindstand vast met een geniaal stiftballetje.