Afscheidnemende Villa bezorgt Spanje driepunter tegen Australië
Cédric De Volder
Cédric De Volder
| 0 reacties
Afscheidnemende Villa bezorgt Spanje driepunter tegen Australië
Foto: © Photonews

Spanje heeft het blazoen dan toch gedeeltelijk opgepoetst. In een weinig entertainende wedstrijd wonnen de ex-wereldkampioenen met 0-3 van Australië. Nederland en Chili gaan door in deze groep.

Door Cédric De Volder

Australië en Spanje namen vanavond afscheid van Brazilië. Beide landen – en dat is vooral in het geval van de Spanjaarden opvallend – gingen bij aanvang van de wedstrijd immers al twee keer onderuit. De troepen van Vicente Del Bosque kunnen dan wel met opgeheven hoofd op het vliegtuig naar huis stappen, maar eigenlijk is dat niet meer dan een druppel zonnebrandolie op een zwaar verbrande schouder.

Ryan: Australische toekomst

Mathew Ryan kwam aanvankelijk amper in de problemen tegen de aftredende wereldkampioen. De doelman van Club Brugge kon zich nog niet onderscheiden op het WK, maar oogst toch lof in zijn vaderland. “Deze doelman zal een grote rol spelen in de toekomst van het Australische voetbal”, was zelfs te horen in de Australische media. Een stelling die Ryan op het halfuur kracht bij zette met een goede redding op een knal van David Villa.

De eerste helft had dan wel amper iets om het lijf, maar La Seleccion mocht toch met een voorsprong gaan rusten. Juanfran haalde de achterlijn en diende Villa het openingsdoelpunt op een schoteltje aan. Ryan gooide zich dan wel nog voor de inzet, maar was kansloos op de Spaanse flits, 0-1. Spanje werkte in deze helft simpelweg af aan honderd procent.

Huilende Villa

Nog voor het uur was het tijd voor een emotioneel momentje. Del Bosque haalde doelpuntenmaker Villa al naar de kant. De aanvaller was allesbehalve tevreden met zijn wissel en ging zelfs huilend op de bank zitten. De 95-voudig international gaat in de herfst van zijn carrière immers voor achtereenvolgens Melbourne City en New York City FC voetballen en zette vanavond dus ook een punt achter interlandvoetbal.

Iets voorbij het uur was de wedstrijd overigens helemaal beslist. Cesc Fabregas legde de Australische defensie lam met een schitterende balletje. Fernando Torres twijfelde niet en legde het ronde kleinood naast Ryan in het mandje. En de lijdensweg van de goalie van Club Brugge was nog niet voorbij. Juan Mata dook opeens schuin voor zijn kooi op. De kleine middenvelder keek eens op en trapte de bal overhoeks binnen, 0-3.

En nu naar huis

Op die manier moet Spanje niet puntenloos - het schaamrood op de wangen is er sowieso - naar huis vliegen. Op het volgende grote toernooi zal de ploeg er wellicht helemaal anders uitzien. Heel wat sterkhouders van de voorbije jaren nemen hoogstwaarschijnlijk afscheid, al is het nog wachten op de officiële aankondigingen.

Meer nieuws

Meer nieuws

WK 2014 Brazilië